9 Αυγ 2020

Σε νέα δοκιμασία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Άγκυρα αποχωρεί από τον διάλογο

Ενεργοποιείται και πάλι στο παρασκήνιο για την αποφυγή της έντασης το Βερολίνο.
Δυσφορία (!) ευρωπαϊκών κύκλων γιατί η Αθήνα προχώρησε σε συμφωνία με το Κάιρο - Κρίσιμο και το διήμερο 11 και 12 Αυγούστου, που η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου

 

Βασίλης Σκουρής
Σε νέα δοκιμασία οδηγούνται το αμέσως επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η Αθήνα δεν τήρησε τη «φιλοσοφία του «μορατόριουμ» του ενός μηνός, με την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο!!!

Η Αθήνα αυξάνει το βαθμό ετοιμότητάς της στο Αιγαίο και όχι μόνο, αναμένοντας τις κινήσεις του Σουλτάνου, αν και η εκτίμηση είναι πως η ένταση θα έχει μεν διάρκεια, το καθεστώς Ερντογάν, όμως, δεν θα το φτάσει στα άκρα, με θερμό επεισόδιο, καθώς θα βρει απέναντί του τον διεθνή παράγοντα.

Η κυβέρνηση ξεκινά μαραθώνιο συνεννοήσεων με τους εταίρους της στην ΕΕ, προκειμένου να πιεστεί ο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε ακραίες κινήσεις. Το Βερολίνο αναμένεται να πρωτοστατήσει και πάλι σε αυτή την κατεύθυνση, αν και ευρωπαϊκοί κύκλοι φέρεται να εκφράζουν τη δυσφορία τους που η Αθήνα προχώρησε σε συμφωνία με το Κάιρο, γεγονός που οδηγεί τον Ερντογάν να δημιουργεί και πάλι προβλήματα! Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως η Αθήνα απέφυγε να ενημερώσει το Βερολίνο πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, λόγω …έλλειψης χρόνου(!), όπως χαρακτηριστικά είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Η Άγκυρα, πάντως, αποχωρεί από τον διάλογο με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου. Όλα δείχνουν, επίσης, πως εάν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, είναι στον αέρα και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν εντός του Σεπτεμβρίου, συνάντηση που -για να το γράψουμε… κομψά- ενθαρρύνει το Βερολίνο.


Αναλόγως δε της εξέλιξης των πραγμάτων, στο κρίσιμο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, η Αθήνα ενδέχεται να επαναφέρει το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Κρίσιμο, πάντως, για την ένταση στην περιοχή, θεωρείται και το διήμερο 11 και 12 Αυγούστου, με την Άγκυρα να έχει εκδώσει NAVTEX για την περιοχή του Καστελόριζου, προγραμματίζοντας άσκηση με πραγματικά πυρά. Παρατηρητές, τέλος, εκτιμούν πως η Άγκυρα θα εντείνει το επόμενο διάστημα και τις πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη