9 Αυγ 2020

Forbes: “Οι Ρώσοι μπορεί να μετέφεραν S-400 στη Λιβύη”

Εντολή Πούτιν να τελειώσουν τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη


ΟΕρντογάν δέχθηκε μία ακόμη “σφαλιάρα στην προσπάθεια του για κατάκτηση της Λιβύης, αυτήν την φορά από τον “φίλο” Τραμπ και πλέον του απομένει μόνος του στην Α.Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος “καλεί συνεχώς και εναγωνίως” τον Τραμπ να αναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει από τη Λιβύη για να ελέγξει αυτός τα πετρέλαια (αλλιώς η Τουρκία καταρρέει), ανέφεραν στο CNN αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ο Τραμπ όμως αγνοεί τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών για συμμετοχή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.


Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε μια άλλη ακατάστατη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές και τους παρότρυνε να επιλύσουν το ζήτημα μεταξύ τους, ανέφεραν στο CNN αρκετοί ξένοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή Αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν το εάν η Ρωσία έχει αναπτύξει το περίφημο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας υψηλού επιπέδου S-400 στη Λιβύη.

Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ένα μεγάλο ραντάρ και κάθετους εκτοξευτήρες πυραύλων κοντά στο Ra’s Lanuf στα ανατολικά της χώρας.

“Αυτό θα μπορούσε να είναι το ρωσικό σύστημα S-300, ή ακόμη το πιο ισχυρό σύστημα πυραύλων S-400. Αν ναι, θα μπορούσε να συμβάλει στην ανατροπή της κατάστασης υπέρ της Ρωσίας και των τοπικών συμμάχων της ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία”, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.

Η φωτογραφία ρωσικού πυραυλικού συστήματος άμυνας στη Λιβύη προξενεί μεγάλη αναστάτωση στο Πεντάγωνο. Η εικόνα που παρουσιάζεται από απόσταση δείχνει σύστημα πυραύλων S-400 ή S-300.

Οι εικόνες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο από τον χρήστη Twitter KRS Intl, ο οποίος παρακολουθεί τη σύγκρουση στη Λιβύη και αυτές ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Από αυτές τις πρώτες εικόνες υπάρχει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ των αναλυτών ότι το ραντάρ μοιάζει περισσότερο με το ρωσικό μοντέλο 96L6E.

Αυτό είναι ένα ραντάρ πρόσκτησης στόχου που σχετίζεται με το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM) S-300, χρησιμοποιείται όμως και στο νεότερο και ισχυρότερο σύστημα S-400 Triumf.

“Δίπλα στο ραντάρ φαίνεται να υπάρχει ένας εκτοξευτής, ενώ οι εκτοξευτήρες είναι σε όρθια θέση, έτοιμοι να εκτοξεύσουν πύραυλο. Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε S-300 ή S-400”, δηλώνουν οι ίδιοι.

Οι ρωσικοί πύραυλοι είναι εκεί για να προστατεύσουν την ταχέως αυξανόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη χώρα. Η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει μισθοφόρους της εταιρείας Wagner και μαχητικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίζουν τις τουρκικές δυνάμεις.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα TB2 έχουν σημειώσει κάποιες επιτυχίες ενάντια στη ρωσική αεροπορική άμυνα, αλλά οι πύραυλοι S-300 ή S-400 θα τα εξαφάνιζαν σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν επιχειρούσαν στο μέλλον.


«Οι Ρώσοι έχουν σιωπηλά καταδείξει ότι Σύρτη και Τζούφρα αποτελούν την κόκκινη γραμμή τους, παρόλο που δεν έχουν κάνει όπως άλλες χώρες δημόσιες δηλώσεις», δήλωσε ο Aaron Stein, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τη Φιλαδέλφεια.

Ο Stein δεν πιστεύει ότι θα ήταν έκπληξη η ανάπτυξη τέτοιων προηγμένων συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Η Ρωσία έχει αναπτύξει παρόμοια συστήματα, συμπεριλαμβανομένου των S-400, για την προστασία των δυνάμεων της στη Συρία.

“Φαίνεται ότι έχουν αντιγράψει τις κινήσεις τους από την περιπέτεια της Συρίας και έχουν στείλει μια μικτή μοίρα για να αυξήσουν την ισχύ της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας στην Λιβύη, αναγκάζοντας την Τουρκία να σκεφτεί διπλά ότι κάνει με αυτή τη ρωσική κόκκινη γραμμή”, δήλωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν “σιωπηλά” όπως φαίνεται να τελειώσουν τον “ενοχλητικό” Ερντογάν χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, με την μέθοδο της αποκαθήλωσης του στην τουρκική κοινωνία που υποφέρει πραγματικά.

Πάντως σε περίπτωση που δεν πήρε το μήνυμα ο Τούρκος πρόεδρος για την Λιβύη, ο Πούτιν διέταξε μια μαζική εκτόξευση πυραύλων Ισκαντέρ στο Αστραχάν για να δώσει μια γεύση της ρωσικής πυραυλικής ισχύς.

pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη