4 Σεπ 2020

Γιατί το ΝΑΤΟ βιάστηκε να ανακοινώσει διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία 


Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η βιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του
ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διάλογο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με ανάρτησή του στο Twitter.

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου», αναφέραν. «Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ εμφάνισε ότι υπήρξε συμφωνία, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η βιασύνη του αυτή φαίνεται να σχετίζεται και με την τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κακώς η Ευρώπη υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα ενέπλεξε και τη Μόσχα στο παιχνίδι των προκλήσεων, εκδίδοντας δύο νέες Νavtex στα δυτικά και στα ανατολικά της Κύπρου, λόγω των ρωσικών ασκήσεων στις δύο αυτές περιοχές.

Το ρωσικό ναυτικό, όπως και κάθε άλλο, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, όπως είναι οι συγκεκριμένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά η τουρκική Navtex για τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου είναι παράνομη, αφού η περιοχή είναι κυπριακής και συριακής δικαιοδοσίας.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη. Η Λευκωσία από την πλευρά της δήλωσε ενήμερη από την Μόσχα.

Αν και μέχρι σήμερα η Τουρκία λειτουργεί ως διαλυτική συνιστώσα με τις ευλογίες της Μόσχας, παρατηρείται μία ιδιαίτερα ασταθής ισορροπία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία.

Ακόμα, η πρόσφατη επίσκεψη Κούρδων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, γεγονός που ίσως προδικάζει εξελίξεις στην βόρεια Συρία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη