Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Η έρευνα αυτή επεξεργάζεται και συγκεκριμένα σενάρια, υπολογίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία, αλλά υπολογίζει και το κατά πόσο τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται από τους πολίτες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου 2020 η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 500), ενώ οι ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι 103 (σήμερα είναι 83). Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας αυτής, θα έχει συνολικά 200.055 κρούσματα, 1.834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.
Στο δεύτερο σενάριο, υπολογίζονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, εάν υπήρχε χρήση μάσκας παντού. Έτσι, εάν γινόταν χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, στις 31
Οκτωβρίου 2020 τα κρούσματα θα ήταν 31.800, οι θάνατοι 566, ενώ 91 συμπολίτες θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εάν η χρήση μάσκας συνεχιζόταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, τα συνολικά κρούσματα έως τότε θα ήταν 45.826, οι θάνατοι 836, ενώ στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν 42 άνθρωποι.
Τι λένε οι ειδικοί
Την έρευνα σχολίασαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης και η γιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
Ο κ. Σαρρηγιάνης τόνισε ότι «σωστά η πολιτεία παίρνει εμπειρία από τις άλλες χώρες. Έτσι είναι λογικό να μελετάμε περιοριστικά μέτρα όπως αυτά της Γαλλίας. Χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και σοβαρή, λέγοντας ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με σύνεση τα μέτρα προστασίας».
«Είναι ανατρέψιμη η κατάσταση. Να εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας της σημασία χρήσης μάσκας παντού, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown.
Από την πλευρά της, η κ. Ανεμοδουρά, σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη, ζητώντας από τους νέους να προσέχουν. Παράλληλα, εξήγησε ότι η διασπορά του κορωνοϊού εντείνεται στους κλειστούς χώρους, σημειώνοντας την ανάγκη καλού αερισμού των χώρων αλλά και αποφυγής της ξηρότητας της θερμοκρασίας σε αυτούς.