26 Οκτ 2020

Λαβρόφ: Κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο το Δίκαιο της Θάλασσας


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για πολύ καλές συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Ρωσία.


Την μεγάλη του ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας με τον κ. Λαβρόφ να υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στην περιοχή είναι αρκετά και προστέθηκαν και καινούρια, εκτιμώντας ότι «όλα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» το οποίο χαρακτήρισε και «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, ότι είναι έτοιμη να μεσολαβήσει εφόσον και οι δύο χώρες της το ζητήσουν.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της Συρίας και της Λιβύης, με τον κ. Λαβρόφ να επισημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, ενώ έγινε ενημέρωση για το ποια μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να υλοποιούνται στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα Ρωσίας και Τουρκίας για την εξόντωση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ στις συζητήσεις με τον κ. Δένδια οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Εξέφρασε την ελπίδα η μείωση του διμερούς εμπορίου να ξεπεραστεί το ταχύτερο σημειώνοντας τον ρόλο της διυπουργικής επιτροπής στην κατεύθυνση αυτή.


Έκανε ιδιαίτερη μνεία στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση που συμπληρώνονται του χρόνου και στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Ρωσία.

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για το έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, το πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει, εκφράζοντας την ελπίδα οι εκδηλώσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και των πολιτών των δύο χωρών, ιδιαίτερα των νέων.

sputniknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη