28 Οκτ 2020

Ποια μέτρα εξετάζονται μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού - Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων


Νέα μέτρα εξετάζονται από τις πολιτικές και υγειονομικές Αρχές μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα με 1.259 νέες μολύνσεις και 102 διασωληνωμένους, ενώ δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.


Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επαναλαμβάνοντας ότι είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα, καθώς είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πιέζεται ιδιαίτερα το σύστημα υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα επιβολή μέτρων, ωστόσο – όπως επισημαίνουν- το ζήτημα δεν είναι τα νέα μέτρα αλλά το κατά πόσο αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η δυσμενής επιδημιολογική εικόνα της χώρας φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη λήψη νέων μέτρων. Η Eπιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό για τον περιορισμό της διασποράς.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσακρής και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε: «Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση».
Σε οριακό σημείο Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοιού και σε όμορες περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα είναι οι δύο περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο να περάσουν σε επόμενο επίπεδο συναγερμού. Η συμπρωτεύουσα χθες σχεδόν έφτασε την Αττική (291 και 295 κρούσματα αντίστοιχα) και η Λάρισα δήλωσε επιπλέον 47 περιστατικά.

Και για τις δύο περιοχές, όπως και όσες βρίσκονται σε καθεστώς τοπικού lockdown ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα. Ειδικά όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των δεικτών είναι πολύ μεγάλη.
Το «καμπανάκι» Τσιόδρα

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να παλέψουμε με τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ – καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας- καθώς μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα». Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. «Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» πρόσθεσε.
Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Την δυσμενή μεταβολή του επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πλέον οι δύο περιφέρειες εισέρχονται από την προσεχή Πέμπτη στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν σε Κοζάνη και Καστοριά.

Παράλληλα, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και οι ενότητες Νάξου και Ροδόπης, από το κίτρινο σε πορτοκαλί. Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Αναφερόμενος στον αυριανό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Πρέπει να αποφευχθούν στιγμές συγχρωτισμού και συνωστισμού. Να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο τις θυσίες των προγόνων μας».
Μαγιορκίνης: «Προ των πυλών η εκθετική αύξηση»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως από τα 1.259 κρούσματα τα 295 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια έκανε μια ανασκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα η επιδημία εκτινάχθηκε», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, και τόνισε πως η εκθετική αύξηση είναι προ των πυλών. Ο καθηγητής αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού έδωσε ένα εξόχως ανησυχητικό δεδομένο. «Η θερμοκρασίας επηρεάζει το 20% του Rt», είπε και συμπέρανε πως όσο πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Συνεχίζοντας την τεκμηρίωση για το ρόλο των θερμοκρασιών και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η πτώση της θερμοκρασίας κάνει «την επιβίωση του ιού λίγο πιο μεγάλη. Επίσης κλεινόμαστε μέσα σε χώρους για τη διασκέδαση. Φαίνεται τα clusters στη Θεσσαλονίκη σχετίζονται με τη διασκέδαση».
Ασφυκτικές πιέσεις στο ΕΣΥ

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορωνοϊό βρίσκεται στο 58% συμπληρώνοντας: «Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη