14 Οκτ 2020

.Το «Oruc Reis» κρατά κλειστούς τους πομπούς του - Διεθνής καταδίκη για τη νέα τουρκική πρόκληση


Συνεχίζεται η νέα πρόκληση της Τουρκίας με το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis». Το τουρκικό σκάφος κρατά κλειστούς τους πομπούς του και συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις για την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης όσο των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.


Η χθεσινή επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν ιδιαίτερης σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει μετά και στην Αγκυρα.

Ο Χάικο Μάας, στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Δένδια, αλλά και τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε πως πλέον είναι στο χέρι της Τουρκίας να δημιουργήσει τις συνθήκες για διάλογο, καθώς με την τελευταία «έξοδο» του «Oruc Reis» δημιούργησε νέα ένταση στην περιοχή.

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε από την Λευκωσία και είναι χαρακτηριστική η ενόχληση από πλευράς Γερμανίας, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, θα πρέπει « επιτέλους να συμβάλει σε αυτό η Τουρκία».

Αργότερα, στο δείπνο με τον Νίκο Δένδια, τόνισε εκ νέου πως η Γερμανία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, σχολιάζοντας πως ήταν μία «περιττή και προκλητική» κίνηση από πλευράς Αγκυρας «που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».
Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Τουρκία εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκει απέναντί της και τις ΗΠΑ, καθώς το State Department για ακόμη φορά ζήτησε από την Άγκυρα να «σταματήσει τις προκλήσεις» και να ξεκινήσει «συνομιλίες με την Ελλάδα».

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ, Μόργκαν Ορταγκους.
Μητσοτάκης στον Μάας: «Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αν συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά»

Από την ελληνική πλευρά μετά την εμφάνιση του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για διάλογο από την στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει τις προκλητικές της κινήσεις. Ενώ η Αθήνα περίμενε από την Αγκυρα να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, η τουρκική πλευρά άρχισε πάλι τις έρευνες, γεγονός που επανέφερε στην συζήτηση το θέμα των κυρώσεων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Χάικο Μάας: «Η Τουρκία είτε πρέπει να ανανεώσει τη σχέση και την συνεργασία της με την Ευρώπη, είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», σχολίασε προσθέτοντας με νόημα πως «φαίνεται να έχει επιλέξει το δεύτερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στην συνάντηση με τον Χάικο Μάας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές υπό αυτές τις συνθήκες, κάτι που σημείωσαν σε δηλώσεις τους οι Ατέλιος Πέτσας και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, καθώς παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, η στάση της την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Μάλιστα, υπάρχουν αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή του καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επανάφερε με την σειρά του το θέμα των κυρώσεων προς την Άγκυρα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη