25 Νοε 2020

Κόσοβο: Ποιος πληρώνει τα υπέρογκα ποσά των δικηγόρων στο Δικαστήριο της Χάγης;


Πρίστινα.

Οι πρώην κορυφαίοι επικεφαλής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου- UCK, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης, ενδέχεται να μείνουν χωρίς πλήρη οικονομική κάλυψη από το κράτος για την υπεράσπισή τους.


Οι κατηγορούμενοι έχουν προσλάβει αλλοδαπούς γνωστούς, διεθνώς, δικηγόρους, των οποίων η αμοιβή μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που καθόρισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου.

Μαζί με την έγκριση του νόμου για το Ειδικό Δικαστήριο τον Αύγουστο του 2015, η συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε επίσης νόμο σύμφωνα με τον οποίο κάθε δυνητικός κατηγορούμενος από τα εξειδικευμένα δικαστήρια έχει το δικαίωμα συνδρομής- οικονομικής κάλυψης των εξόδων υπεράσπισής του.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια για την κάλυψη των εξόδων υπεράσπισης καθώς και τη συμμετοχή ανεξάρτητου δικηγόρου υπεράσπισης, με εμπειρία και αρμοδιότητα, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του Κοσσυφοπεδίου, που διατίθεται για τους σκοπούς αυτού του νόμου», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτόν τον νόμο.

Αλλά με την διοικητική οδηγία MD - Αρ. 02/2020, με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2020, υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σελίμ Σελίμι, καθορίζεται ότι η οικονομική κάλυψη των δικηγόρων βασίζεται στις αμοιβές που καθορίζονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοσόβου για αμοιβές σε δικηγόρους στις Κάτω Χώρες, όπου αναφέρονται οι αμοιβές του δικηγόρου υπεράσπισης και οι αμοιβές για νομική προστασία του δυνητικά κατηγορουμένου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτο Νομοθεσίας του Κοσσυφοπεδίου (KLI), Εχάτ Μιραφάι, λέει ότι οι νομικοί κανονισμοί είναι σαφείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν διάσημους αλλοδαπούς δικηγόρους στη Χάγη θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι μέρος της αμοιβής τους.


«Η υπεράσπιση από αλλοδαπούς δικηγόρους ενδέχεται να είναι πολύ ακριβή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος (ο κατηγορούμενος) μπορεί να προσλάβει τους πιο ακριβούς δικηγόρους για να τον υπερασπιστεί. Μπορούν να το κάνουν βέβαια, αλλά θα τον πληρώσουν από την τσέπη τους», δήλωσε ο Μιφταράι στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη».



Εκατομμύρια ευρώ οι αμοιβές των δικηγόρων στη Χάγη





Σε διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης υποθέσεων στις οποίες οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν μεγαλύτερη οικονομική κάλυψη από ό, τι ορίζεται στο νόμο, δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Βάσει του κυβερνητικού διατάγματος, το υπουργείο θα συστήσει επιτροπή, η οποία θα διορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, θα διευθύνεται από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την έγκριση ή την απόρριψη αιτήσεων χρηματοδότησης για νομική προστασία . Το Ινστιτούτο Νομικής του Κοσσυφοπεδίου , ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να υπάρξει διαφάνεια στις πληρωμές που θα πραγματοποιήσει στους δικηγόρους υπεράσπισης.



Ο Εχάτ Μιραφάι θα τονίσει ότι απαιτείται η διαφάνεια από το λαό



«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αλλάξει αμέσως τις τρέχουσες τακτικές του, ώστε κάθε είδος οικονομικής βοήθειας να γίνεται δημόσια και τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια να είναι επίσης δημόσια.

«Αυτό θα απέτρεπε την πιθανότητα ορισμένα άτομα να ευνοηθούν και κάποια άλλα όχι, όπως συνέβη μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποίησε τη διοικητική οδηγία της 24ης Ιουλίου 2020, όπου δημοσίευσε τη μορφή της σύμβασης που θα υπογραφεί με δικηγόρους υπεράσπισης.

Ορίζει ότι οι συμβάσεις θα παραμείνουν εμπιστευτικές.

Όπως, άλλωστε δημοσιεύθηκε, το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, προβλέπει 6,7 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους υπεράσπισης των κατηγορουμένων από το Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο λαός θα πληρώσει τις αμοιβές των δικηγόρων των κατηγορουμένων πρώην διοικητών του UCK.

Albeu


--

The Hellenic Information Team





© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη