17 Δεκ 2020
Για σκληρό χειμώνα προειδοποιεί η Fed -Δυσοίωνες οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία
Newsroom-Η αμερικανική οικονομία παραμένει σε πορεία εξομάλυνσης, αλλά οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι λόγω των προκλήσεων που φέρνει η πανδημία, αποφαίνεται η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα επίπεδα που είχε επιτύχει πριν από την πανδημία και θα χρειαστεί να περιμένουν οι Αμερικανοί μέχρι το 2023 ώστε το ποσοστό ανεργίας να πέσει στο ποσοστό όπου ήταν πριν από την κρίση, εκτιμά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).
Με βάση τις προβλέψεις της Fed, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 2,4%, αλλά θα παρουσιάσει ανάπτυξη 4,2% το 2021 και 3,2% το 2022. Η προηγούμενη εκτίμηση, τον Σεπτέμβριο, προέβλεπε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,7% για το 2020 και ανάπτυξη 4% το 2021.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, εκτιμάται ότι η ανεργία φέτος θα ανέλθει στο 6,7% (7,6% ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και θα πέσει στο 5% το επόμενο έτος και στο 4,2% το 2022.
Αυτές οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δημοσιοποιήθηκαν την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι μπαίνουν στην τελική στροφή των ατέρμονων διαπραγματεύσεών τους για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης των πληγέντων από την πανδημία.
«Ο ρυθμός της οικονομίας εξαρτάται αποφασιστικά από την εξέλιξη» της πανδημίας της Covid-10, προειδοποίησε η Fed στην ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της. Επιπροσθέτως, η υγειονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και «ενέχει σημαντικούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα».
ADVERTISING
Η Fed ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίασή της για το 2020 και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια. Δεσμεύτηκε όμως ότι «θα χρησιμοποιήσει όλη την παλέτα των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει την οικονομία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Αν και οι προβλέψεις ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε ότι η βελτίωση της αγοράς εργασίας ήταν «πιο μέτρια» κατά το τελευταίο τρίμηνα, λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας. Σχολίασε επίσης ότι «είναι δύσκολο» να εκτιμηθούν οι οικονομικές συνέπειες από τον εμβολιασμό του πληθυσμού επειδή θα χρειαστούν μήνες μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και, κατά συνέπεια, ο χειμώνας προμηνύεται σκληρός. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από την Covid-19.
Ο κ. Πάουελ τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» πως είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. «Με τη λήξη των επιδομάτων ανεργίας, τη λήξη του μορατόριουμ στις εξώσεις, την εξάπλωση του ιού, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται οικονομική στήριξη», εκτίμησε. Απέφυγε όμως να κάνει κάποιο σχόλιο για το προτεινόμενο σχέδιο, ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διαπραγματεύονται οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.
Πάνω από 12 εκατομμύρια άνεργοι Αμερικανοί ή χωρίς εισοδήματα κινδυνεύουν να χάσουν την οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όταν θα λήξει το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε υιοθετηθεί την άνοιξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
https://www.kathimerini.gr/economy/international/561198292/gia-skliro-cheimona-proeidopoiei-i-fed/