28 Ιαν 2021

Ρεκόρ ζήτησης για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο


Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα έφτασαν οι προσφορές των επενδυτών στη δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 0,80%.

Συνολικά υποβλήθηκαν 31,5 δισ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σχεδίαζε να βάλει στο ταμείο ποσό 2,5-3,0 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την άντληση 812,5 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμμαίων όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,28%, έφερε μέσα σε λίγες ώρες στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ!


Το υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις και σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, "εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%". Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.