30 Ιαν 2021

29 Ιανουαρίου 1941 έφυγε ο Ιωάννης Μεταξάς.

 

Ιωάννης Μεταξάς
Ioannis Metaxas 1937 cropped.jpg

Σαν χθες, 29 Ιανουαρίου 1941 έφυγε από την ζωή ο Ιωάννης Μεταξάς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστός ο ρόλος των Άγγλων γιατρών στον θάνατό του. Περιμέναμε να δούμε κάποια μικρή έστω αναφορά από

τα ΜΜΕ(ξαπάτησης) στο γεγονός, αλλά εις μάτην.

Όπως εύστοχα επισήμανε ένας Συνέλληνας:

29 Ιανουαρίου 1941 - Σαν σήμερα πριν 80 έτη πέθανε ο Ιωάννης Μεταξάς. Μία ευγνωμονούσα πολιτεία θα τιμούσε τη μνήμη του με σεβασμό. Κόμματα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σχολεία. Τίποτα!

Τώρα μένει σε εμάς να πούμε ένα ταπεινό ευχαριστώ στον άνθρωπο που προετοίμασε και ηγήθηκε του Έπους του '40, που έβαλε την αξιοπρέπεια πάνω από την ταπείνωση λαμβάνοντας έγκαιρες και δύσκολες αποφάσεις και εκτελώντας δύσκολα έργα.

Σήμερα τιμώ τη μνήμη του με αυτή την εικόνα. Είναι το εξώφυλλο του τεύχους της 16ης Δεκεμβρίου 1940 του αμερικανικού περιοδικού LIFE. Είχα την τύχη να αποκτήσω πρόσφατα ένα από τα εναπομείναντα αντίτυπα. Το LIFE επέλεξε την εικόνα του Έλληνα στρατιώτη με την παραδοσιακή ενδυμασία του Τσολιά να παιανίζει την Ελευθερία στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κάτω από το συννεφιασμένο ουρανό του πολέμου.

Την 16η Δεκεμβρίου 1940, περίπου ενάμιση μήνα από το ΟΧΙ, όλος ο ελεύθερος κόσμος και οι σκλαβωμένοι θαύμαζαν και αναθάρρησαν από τις επιτυχίες της μικρής Ελλάδος που νικάει μία υπερδύναμη του Άξονα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου όταν η Γαλλία, σχεδόν όλη η Ευρώπη και η βόρεια Αφρική είχαν ήδη καταληφθεί, όταν μόνο η Βρετανία των Γεωργίου VI και Τσώρτσιλ από τις ισχυρές δυνάμεις στέκονταν όρθια (η Αμερική ήταν ουδέτερη και η Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχος του Χίτλερ ως το 1941).

Σας ζητώ σήμερα να πείτε κι εσείς ένα ευχαριστώ στο Ι. Μεταξά.


ΥΓ. Σαν προχθές, 27 Ιανουαρίου του 1974, πέθανε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ο άνθρωπος που έβαλε το λιθαράκι του ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μία δημοκρατική δυτική χώρα το 1944 και έπειτα ηγήθηκε του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου. Κάντε δύο τα ευχαριστώ.