29 Ιαν 2021

Πόλεμος συμφερόντων στην Ευρώπη με τα εμβόλια - Παρασκηνιακές συγκρούσεις και πολλά λεφτά


Ένας σκληρός πόλεμος οικονομικών συμφερόντων για τα εμβόλια του Κορωνοϊου εξελίσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην πλάτη των εκατομμυρίων πολιτών που αγωνιούν για τη ζωή τους και για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι πρόσφατες αναταράξεις και τα μπρος πίσω του βρετανικού κολοσσού της AstraZeneca έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών που βλέπουν το όλο πρόγραμμα να καθυστερεί χρονικά εξαιτίας της ανικανότητας της συγκεκριμένης εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την προμήθεια συγκεκριμένου αριθμού εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021.


Οι Βρυξέλλες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η καθυστέρηση προκαλεί μεγάλο κόστος τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην συνολική προσπάθεια που κάνουν τα κράτη μέλη, ενώ κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες ανάμεσα στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιώνονται για την επιμονή της άσκησης πίεσης στις εταιρείες.

Έμπειροι αναλυτές συνδέουν την απαράδεκτη αυτή στάση της Astrazeneca, τόσο με την καθυστέρηση που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει έγκριση, όσο και με την προσφάτως αποχωρούσα από την Ένωση Βρετανία που ακολουθεί πλέον ένα διαφορετικό δρόμο με έμφαση στα αυστηρά δικά της συμφέροντα.

Ωστόσο, άλλες εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή εμβολίων προχωρούν έστω και καθυστερημένα σε αναγκαίες συνέργειες ώστε να αυξηθούν οι μονάδες παραγωγής μέσα στο 2021.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εικόνα διαμάχης ανάμεσα σε θεσμούς, κράτη και παραγωγούς αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, αλλά και τα ποσοστά εντροπίας σε μία παγκόσμια κοινότητα που αδυνατεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα.