24 Ιαν 2021

Ο Κ. Χατζηδάκης (δυστυχώς) «: Δεκάωρο, απλήρωτες υπερωρίες και περιορισμός απεργιών


Τον Μάρτιο ψηφίζεται το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Να προχωρήσει τάχιστα τις μεταρρυθμίσεις που έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας θα επιχειρήσει τους επόμενους μήνες η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στο Aσφαλιστικό, ο Κωστής Χατζηδάκης έρχεται να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο προκάτοχός του στα εργασιακά, με τις ευλογίες και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η κατάρτιση του νομοσχεδίου για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις.
Νομοσχέδιο-φωτιά

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που είχε έτοιμο προς ψήφιση ο προηγούμενος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αλλά έμεινε προσωρινά στα συρτάρια με άνωθεν εντολή, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης διαμήνυσε στη ΓΣΕΕ ότι δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον η ψήφισή του θα προχωρήσει αφού λήξουν οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι δύο κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν:
τη θέσπιση ενός ιδιότυπου «δεκαώρου» και την αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των υπερωριών
περιορισμούς στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος, με προμετωπίδα τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών. Εκτιμάται ότι ειδικά το δεύτερο αποτελεί casus belli για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.
Δεκάωρο

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι υπό «συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Παράλληλα αυξάνονται οι ώρες των νόμιμων υπερωριών, ενώ προστίθενται επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

Επίσης, καθιστά προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο, ορίζει προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον 40% σε περίπτωση απεργίας σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν, ενώ απαγορεύει τις καταλήψεις χώρων και εισόδων και την άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη και όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν θα θεωρείται ότι τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.
Κατώτατος μισθός

Για το καλοκαίρι μετέθεσε, για δεύτερη φορά, η κυβέρνηση τις αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου είναι σε κίνδυνο, καθώς εάν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο μνημονιακός νόμος που ψηφίστηκε το 2013, όχι μόνο είναι απίθανη μια αύξηση αλλά επίφοβη μία μείωση.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4172, ο μισθός καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

Ναι μεν η γνωμοδότηση των εμπειρογνωμόνων που θα «τρέξουν» τη διαδικασία της διαβούλευσης από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται βέβαιο δε ότι με δεδομένο το διψήφιο ποσοστό ύφεσης του 2020 και το τέλος της πανδημίας να μην είναι ορατό θα εισηγηθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το πάγωμα των αποδοχών για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο.

Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερο από 1.000.000 εργαζομένους που αμείβονται με αυτόν αλλά και τους ανέργους (καθώς τα επιδόματα ανεργίας υπολογίζονται ως ποσοστό επί του κατώτατου μισθού).
Οι τριετίες

Οι απολαβές χιλιάδων μισθωτών εξαρτώνται όμως και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019!

Συγκεκριμένα, μόλις 10 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, στις 27 Ιουνίου 2019, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μέσω της οποίας επανήλθαν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Εφόσον δικαιωθεί ο ΣΕΒ, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μείωση αποδοχών έως 195 ευρώ τον μήνα.
Τον Μάρτιο ψηφίζεται το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ψηφιστεί το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Η σημαντικότερη αλλαγή έγκειται στην πρόβλεψη ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας υποχρεωτικά και για τους νέους έως 35 ετών εθελοντικά θα δημιουργείται μια ατομική μερίδα στην οποία θα κατατίθενται οι εισφορές τους. Στη συνέχεια οι εισφορές θα επενδύονται από δημόσιο φορέα που θα συσταθεί και οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πώς θα επενδυθούν οι εισφορές τους ανάλογα και με τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνουν.

Το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για την κάλυψη των παλαιών ασφαλισμένων αλλά και των νυν συνταξιούχων αποτελεί το σημείο- κλειδί αλλά και το αντικείμενο της σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση ήδη από το… 2018.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης έχει υπολογίσει το συνολικό κόστος μετάβασης μόνο για τις επικουρικές συντάξεις σε 55 δισ. ευρώ!

Στην κυβέρνηση έχουν «βάλει στο μάτι» το ΑΚΑΓΕ, καθώς ο κουμπαράς του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών έχει σήμερα αποθεματικά άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη