Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σταμάτησε λόγω …πανδημίας
Αφίσα της ένωσης πολιτών «Αρχαίοι Μακεδόνες» από το Μπογκντάντσι. Η ένωση είναι ενάντια στην επίσημη ιστορική επιστήμη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και αγωνίζεται για την αναθεώρηση της ιστορίας για την άμεση σχέση του σύγχρονου κράτους με
Σκόπια.
Η κυβέρνηση δεν αναφέρει πού έχει σταματήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ερώτηση από τον τηλεοπτικό σταθμό Alsat ποιες είναι οι παρατηρήσεις της Αθήνας, η κυβέρνηση απάντησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, αλλά δεν αναφέρει πού ακριβώς, όπως σημειώνεται.
Η εκτελεστική επιτροπή τόνισε ότι η θετική τάση στις διμερείς σχέσεις επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου.
Δεν χρησιμοποιούν το νέο όνομα και δεν αποκόβονται από την ελληνική αρχαιότητα
Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης οι Έλληνες αξιωματούχοι κατηγόρησαν ορισμένα θεσμικά όργανα ότι δεν χρησιμοποίησαν το νέο όνομα, ενώ δεν έχουν γίνει αρκετά για την εξάλειψη της τάσης για την αρχαιοποίηση της κοινωνίας. Την αποκοπή, δηλαδή, του κράτους από την αρχαία ελληνική ιστορία. Η επίσημη Αθήνα καθόρισε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων στην πλήρη εφαρμογή του διμερούς συμφώνου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι καιρός να συζητηθεί σοβαρά η εφαρμογή της συμφωνίας και από τα δύο μέρη.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταστεί σαφές, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από τη Συμφωνία Πρεσπών και έχουν εφαρμοστεί και στα δύο μέρη, τόσο στους Σλαβομακεδόνες όσο και στους Έλληνες.
Είναι πολύ σημαντικό το κοινό και η κοινωνία των πολιτών και στις δύο χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις δραστηριότητες και να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εφαρμογή και από τις δύο πλευρές», είπε ο εμπειρογνώμονας Ιβάν Στεφανόφσκι.
Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, Λιούπτσο Αρσόφσκι, η εφαρμογή της Συμφωνίας θα πρέπει να συζητείται κατά τη διπλωματική επικοινωνία. Όπως λέει ο ίδιος, τα Σκόπια πρέπει επίσης να παρακολουθούν την εφαρμογή της Συμφωνίας από την ελληνική πλευρά.
«Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε παρατηρητές στην Ελλάδα, για να δούμε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ακολουθώντας τη Συμφωνία Πρεσπών.
Επί 8 χρόνια έγραφα σημειώσεις για την αλλαγή των πινακίδων σε όλη την Ελλάδα και έγιναν εν μέρει, αλλά δεν το δραματοποίησα. Ακόμη και στην υπό εξέταση περίπτωση αρμόδιοι είναι τοπικοί φορείς. Απαιτείται περισσότερη δουλειά, πίστη και χρόνο - δήλωσε ο Λιούπτσο Αρσόφσκι, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα.
Παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και από τα δύο μέρη, σε ορισμένους τομείς υπάρχουν καθυστερήσεις και σε άλλες σκοπιμότητες.
Για παράδειγμα, η αναθεώρηση της ύλης των σχολικών βιβλίων, που έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχει καν ξεκινήσει. Η επόμενη συνεδρίαση της μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.