10 Ιαν 2021

Παράταση lockdown: Τι θα κρίνει τις αποφάσεις για άνοιγμα Γυμνασίων και λιανεμπορίου


Συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ιδίως στην Αττική.

Οι χειρότεροι φόβοι των επιστημόνων φαίνεται να επιβεβαιώνονται με την χαλάρωση που καταγράφηκε την περίοδο των εορτών να οδηγεί σε νέα αύξηση του ιικού φορτίου. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 νέες μολύνσεις από 721 την Παρασκευή, ενώ μικρή σταθεροποίηση εμφανίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 362 ενώ καταγράφηκαν και 32 θάνατοι.


Καζάνι που βράζει είναι η Αττική όπου καταγράφονται 290 κρούσματα με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και των αποφάσεων για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των καταστημάτων λιανεμπορίου.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος προσθέτοντας ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν αργά και σταθερά.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής. Σχετικά με το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες είπε: «Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα».

Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα. «Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα».

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος είπε ότι βελτιώνονται τα πράγματα. Στόχος είναι μέχρι 15 Γενάρη να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας. «Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση.» Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου. «Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη