28 Ιαν 2021

Κορωνοϊός-Lockdown: Κρίσιμη σύσκεψη για Γυμνάσια και Λύκεια - Τα σενάρια για τα εμπορικά καταστήματα


Κρίσιμη είναι η σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένει υψηλός και οι μεταλλάξεις προβληματίζουν τους ειδικούς αλλά και την Κυβέρνηση.

Οι υγειονομικές και πολιτικές Αρχές θα αποφασίσουν αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, περιοριστικά, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ξανά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, 858 συνολικά εκ των οποίων τα 409 στην Αττική.

Η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων αλλά και οι εικόνες συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και θα εισηγηθούν έως αύριο στην Κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Αυτή τη στιγμή όλα ανοιχτά είναι και σχετικά με το τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και είχε αποφασιστεί ότι θα ανοίξουν.

Αρκετά μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία τους, μετά τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας, ίσως πρέπει να καθυστερήσει, πιθανόν για μία εβδομάδα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμά τους, ωστόσο αν η Επιτροπή εισηγηθεί το αντίθετο, δύσκολα η κυβέρνηση θα αποφασίσει να τα ανοίξει.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, οι ειδικοί είναι πιθανόν να προτείνουν επιστροφή σε άλλο μοντέλο λειτουργίας, όπως με τη μέθοδο του click away, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός και η έντονη κινητικότητα που ευνοούν τη διασπορά του ιού.

Ο εμπορικός κόσμος αγωνιά καθώς όπως έχουν ισχυρισθεί φορείς, ένα νέο lockdown θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, με πολλές εξ αυτών να κινδυνεύουν με λουκέτο. Μια άλλη πρόταση είναι να εφαρμοστεί ξανά το click away όχι συνολικά και οριζόντια, αλλά μόνο στις “κόκκινες” περιοχές.

Πάντως, το σίγουρο πάντως είναι ότι ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία δεν μπορούν να ανοίξουν, δεδομένης της κατάστασης, και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται άμεσα η δυνατότητα μετακινήσεων από νομό σε νομό.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη