22 Ιαν 2021

O ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ ΣΤΙΣ ""ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ"" ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΤΤΑ



Στις "Αγροτικές Παρεμβάσεις" με τον Δημήτρης Κώττας συζητήσαμε:1) η ανάλυση της πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
2) η "ξεροκέφαλη" πραγματικότητα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Α) ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΠΕΚΕΠΕ
Απόψε προσπαθήσαμε να αναλύσουμε για ακόμα μία φορά την «αρχιτεκτονική» των άμεσων ενισχύσεων του 1ου πυλώνα της ΚΑΠ.
Δυστυχώς, πέρασαν πάνω από 15 χρόνια από την ημέρα εισαγωγής στην αγροτική καθημερινότητα των «αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων» κι ακόμα υπάρχουν «κενά» ενημέρωσης.
Όσο αντέχουμε, αυτή την τηλεοπτική προσπάθεια των τελευταίων 23 ετών θα την συνεχίσουμε, με την δική σας αγάπη και ανταπόκριση.
Β) ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΠΕΚΕΠΕ
Επαναλαμβάνουμε και θυμίζουμε σε όλους πως:
1) «Ομογενοποίηση» είναι η διαδικασία κατά την οποία δίνεται ομοιογενής υφή σε ένα μείγμα που αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά μέρη.
2) Έτσι, και στην περίπτωση των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, κυρίως λόγω καταγγελιών, ούτε για τον ίδιο λόγο ελέγχονται όλοι οι αγρότες, ούτε τα ίδια ευρήματα ελέγχου έχουν όλοι οι αγρότες, ούτε τις ίδιες ποινές έχουν όλοι οι αγρότες.
Εντελώς ΑΝΟΜΟΙΑ!
Οι έλεγχοι καταρχάς είναι τριών επιπέδων:
Α) μηχανογραφικός διασταυρωτικός και γεωχωρικός έλεγχος στο 100% των αιτήσεων
Β) i) διοικητικός από δείγμα ελέγχου και ii) διοικητικός από καταγγελία
Γ) i) επιτόπιος από δείγμα ελέγχου και ii) επιτόπιος από καταγγελία
Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι καθόλα δίκαιοι και πολύ προσεκτικοί στους ελέγχους τους, κι όταν δε ο έλεγχος είναι από καταγγελία είναι ακόμα πιο σχολαστικοί (για προφανείς λόγους).
Είναι επισήμως γνωστό, από τις απαντήσεις του ΥΠΑΑΤ στη Βουλή, πως οι έλεγχοι που έγιναν στο νομό Σερρών, πέραν των ανωτέρω ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν ύστερα από καταγγελίες και αιτήματα Δημοσίων φορέων αλλά και ιδιωτών, αλλά και μετά από παραγγελία του Γ. Γ. καταπολέμησης της διαφθοράς.
Προφανώς το ίδιο συνέβη και σε άλλους νομούς, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση σε όλη την Ελλάδα!
----------------------------------------------------------
1η Αλήθεια: o αριθμός των ελεγχόμενων αγροτών
----------------------------------------------------------
Όσο δε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία οι αιτούντες αγρότες είναι πάνω από 100.000, είναι λιγότεροι από 160 οι αγρότες οι οποίοι ελέγχονται, δηλαδή είναι ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός ελεγχόμενων αγροτών (το 0,15% του συνόλου των αιτούντων), και αυτοί ελέγχονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους (νόμιμη κατοχή γης, απόκλιση δηλωθείσας και καλλιεργηθείσας έκτασης, αποκλίσεις στο πρασίνισμα κ.ο.κ.)
Δηλαδή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους…
Αλήθεια 1η : μόνο 160 αγρότες ελέγχονται για την απόδειξη νόμιμης κατοχής γης σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία!
---------------------------------------------------------
2η Αλήθεια : ο αριθμός των ελεγχόμενων αγροτεμαχίων είναι 2.000 αγροτεμάχια περίπου!
----------------------------------------------------------
Η διαδικασία
-------------------
Μετά τις καταγγελίες έγιναν οι έλεγχοι και το πόρισμα του διοικητικού και επιτοπίου ελέγχου στάλθηκε στους ελεγχόμενους αγρότες και εντός 10 εργασίμων ημερών, είχαν το δικαίωμα ένστασης.
Οι ενστάσεις εξετάστηκαν και στάλθηκαν τα πορίσματα ελέγχου, είτε μέσω της «καρτέλας αγρότη» είτε μέσω επιστολών.
Κάποιοι δικαιώθηκαν, κάποιοι εν μέρει, κάποιοι όχι.
Πάντα έτσι εξάλλου γίνεται!
----------------------------------------------------
Ανάλυση κινδύνου (risk assessment)
----------------------------------------------------
Όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, η αρμόδια αρχή (ΟΠΕΚΕΠΕ) επιλέγει το δείγμα ελέγχου από το σύνολο των αιτούντων, το οποίο περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, εν μέρει τυχαίο δείγμα, προκειμένου να προκύπτει αντιπροσωπευτικό ποσοστό σφάλματος, και εν μέρει δείγμα με βάση ανάλυση κινδύνου (risk assessment), που στοχεύει στους τομείς όπου ο κίνδυνος σφαλμάτων είναι ο υψηλότερος (π.χ. ύψος ενισχύσεων, αριθμός καθεστώτων, υποτροπή κ.α.).
--------------
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
--------------
1) Οι έλεγχοι όλων των φορέων, όλων των τύπων και όλων των υπηρεσιών, δεν είναι εξαντλητικοί αλλά πάντα ήταν και πάντα θα είναι δειγματοληπτικοί. Αλλιώς θα χρειαζόμασταν έναν ελεγκτή για κάθε ελεγχόμενο και φυσικά την φορολογία μας στα ουράνια.
2) Οι αιτήσεις λήψης κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων συμπληρώνονται με ευθύνη του αιτούντα, και μόνο του αιτούντα, και αυτός φέρει την ευθύνη απόδειξης των ισχυρισμών του.
3) Φαντάζομαι, ελπίζω και τελικά είμαι σίγουρος, να μη γίνεται αποδεκτό, από την συντριπτική πλειοψηφία των γνήσιων αγροτών, το σωτήριον έτος 2021, συμφωνητικό μίσθωσης έκτασης από πεθαμένο από το 2005 ή να λάβουν κοντά στα 70 ευρώ/στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος «χαριτωμένα» αγροτεμάχια χωρίς ρίζα βαμβακιού σε «πουλιάνες» ή σε πλαγιές που ούτε αγριοκάτσικα σκαρφαλώνουν
4) Γνωστή από τις απαντήσεις στη Βουλή του ΥΠΑΑΤ, η αιτούμενη σε περίπτωση καταγγελιών διασταύρωση της κατοχής της έκτασης με τη δηλωθείσα περιουσιακή κατάσταση (Ε9) του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) της έκτασης.
5) Ολόσωστο και απολύτως δίκαιο το διαχρονικό αίτημα των γνήσιων αγροτών οι «επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται».
6) Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του καφενέ (φυσικού ή διαδικτυακού) για να περνά η ώρα.
7) Πασιφανής η απουσία φυσικής ηγεσίας στον αγροτικό κόσμο που θα εμπνεύσει, θα εμφυσήσει, θα ενημερώσει σωστά και αντικειμενικά για τις αλήθειες της εποχής.
=====================
Επαναλαμβανόμενο ερώτημα
=====================
Τολμάνε οι «διαμαρτυρόμενοι» να δημοσιοποιήσουν το λόγο για τον οποίο ελέγχονται, και το πόρισμα του ελέγχου τους, δεχόμενοι την κοινωνική κριτική και την αξιολόγηση του «δίκαιου» αιτήματός τους «να πληρωθούν, εδώ και τώρα»;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη