18 Φεβ 2021

Τι φέρνουν οι παροχές και τα επιδόματα του 2020 στη φορολογία εισοδήματος


Εκπλήξεις και ανατροπές για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα δεδομένα για τους φόρους τουλάχιστον 1.000.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και 400.000 ιδιοκτητών ακινήτων διαμορφώνουν οι παροχές και τα επιδόματα που δόθηκαν πέρυσι λόγω κορωνοϊού και τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.


Σημαντικές παροχές αλλά και επιδόματα, που χορηγήθηκαν κατά την περυσινή χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, είναι αφορολόγητα και ίσως αποδειχθούν και πολύτιμα για τους φορολογούμενους που έχουν πρόβλημα με την κάλυψη των τεκμηρίων.

Βεβαίως, το όφελος για τους φορολογούμενους είναι μικρό έως αστείο, ενώ είναι λογικό τα μειωμένα εισοδήματα να οδηγούν σε μειωμένους φόρους για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Οι αναστολές συμβάσεων αλλά και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι αφορολόγητες, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το φορολογητέο εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα θα μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην προκύψουν επιπλέον φόροι ή να υπάρξουν ακόμη και αυξημένες επιστροφές.

Στην κατηγορία αυτή θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού, από τον Νοέμβριο και μετά, η αποζημίωση που θα λάβουν για τα "ψαλιδισμένα" ενοίκια δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η απευθείας πίστωση των σχετικών ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητη.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Οι ειδικές αποζημιώσεις των 800 και 534 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά θα είναι αφορολόγητες.Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή εις χείρας τρίτων, κατά παρέκκλιση ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.
Επιπλέον, τα ποσά δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι), ή τις τράπεζες.

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις, η έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Το ποσό αυτό δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από τις τράπεζες για οφειλές προς αυτές, αλλά, ούτε συμψηφίζεται. Επίσης, το ποσό αυτό δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα
Από την άλλη, δεν φορολογούνται αμοιβές, που καταβλήθηκαν σε μισθωτούς και αφορούν αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης, ημερήσια αποζημίωση, αποζημίωση εξόδων κίνησης και επίδομα βιβλιοθήκης. Οι αμοιβές αυτές δεν θεωρούνται εισόδημα επειδή καταβάλλονται προκειμένου να αποζημιωθεί ο υπάλληλος για τα έξοδα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της υπηρεσίας του.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Η ενίσχυση που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι θα επιστραφεί στο Κράτος ένα μέρος, είτε μεγάλο, είτε μικρό, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι το ποσό της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής", που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο, επιβαρύνεται με επιτόκιο.
Ακίνητα

Αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη είναι η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το Δημόσιο για την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και το σχετικό όφελος ή η επιβάρυνση θα φανεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της περυσινής χρονιάς.

Μεγάλοι χαμένοι αυτής της διαδικασίας είναι οι μικροϊδιοκτήτες, που εισέπρατταν ενοίκια έως 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ οι μεγαλοϊδιοκτήτες με ενοίκια άνω των 1.100 ευρώ θα έχουν όφελος από 200 ευρώ έως κάμποσες χιλιάδες, καθώς θα είναι μικρότερη η φορολογική επιβάρυνση!

Από την άλλη πλευρά, φέτος θα φανεί και η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς το αφορολόγητο έχει διαμορφωθεί στα 150.000 ευρώ και από κει και πάνω επιβάλλονται οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στην κλίμακα γονικών παροχών.

Στους ωφελημένους της περυσινής χρονιάς περιλαμβάνονται επίσης και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Επίδομα Στέγασης, καθώς διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα το σύνολο των τοκοχρεολυτικών δόσεων που κατέβαλαν πέρυσι για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου.
Επίδομα ανεργίας

Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των εισοδημάτων του άνεργου από άλλες πηγές δεν υπερβαίνει
ετησίως τις 10.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 661-662 της φορολογικής δήλωσης για τον υπόχρεο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Στα επιδόματα - βοηθήματα ανεργίας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το επίδομα τακτικής ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό βοήθημα, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδόματος ανεργίας, καθώς και το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που λαμβάνουν οι επί τρεις μήνες άνεργοι, όταν δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.
Παροχές του ΟΠΕΚΑ

Εκτός λίστας τακτικής φορολόγησης με βάση την κλίμακα περιλαμβάνονται και οι βασικές παροχές του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Τα επιδόματα αυτά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα έξοδα κηδείας, καθώς και οι παροχές και οι υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Επιπλέον, αφορολόγητα και ακατάσχετα είναι τα επιδόματα κίνησης για παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους. Στη λίστα των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ με ειδική φορολογική μεταχείριση περιλαμβάνεται επίσης το διατροφικό επίδομα για τους νεφροπαθείς, τους μεταμοσχευμένους πνευμόνων και μυελού των οστών, καθώς και των αλλοδαπών και ομογενών νεφροπαθών και των
μεταμοσχευμένων καρδιάς και ήπατος.

Στη λίστα των αφορολόγητων και ακατάσχετων επιδομάτων περιλαμβάνονται επίσης τα εξής: η οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά αναπηρία, με βαριά νοητική υστέρηση, των ανασφάλιστων παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων του Δημοσίου, όσων πάσχουν από συγγενή αιμολυτική αναιμία, (μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, (αιμορροφιλία κ.λπ.), καθώς και από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, (AIDS).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη