Υπό το φάσμα της βαθιάς κρίσης στην αγορά και με χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν με κατεβασμένα ρολά το οικονομικό επιτελείο αναζητά ενέσεις ρευστότητας για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στην «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν πάνω από 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο δρόμος για το «κούρεμα» του 50% των φθηνών κρατικών δανείων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας άνοιξε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για μετατροπή επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις. Αν και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάρτιο αρμόδιες πηγές τοποθετούν τον πήχη στο 50%.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ να κληθούν τελικά να επιστρέψουν λιγότερα σε σχέση με όσα υπολόγιζαν, από το 2022 και μετά.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν «η Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου. Καταρχήν, αυτού του είδους η μετατροπή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα νέα ανώτατα όρια για περιορισμένα ποσά ενίσχυσης (225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270 000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς). Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη να επιλέγουν, κατά πρώτο λόγο, τα επιστρεπτέα μέσα ως μορφή ενίσχυσης».
Ανοίγει ξανά ο πέμπτος κύκλος
Την πλατφόρμα «mybusinessSupport» ανοίγει ξανά σήμερα η ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για να υποβάλουν την αίτηση. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1 η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29 η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Πρόκειται για επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο ποσό, αφού, εάν με βάση την απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
Συγχρόνως, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν. Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport».