3 Φεβ 2021

Κυριαρχεί ο «εθνικισμός των εμβολίων» εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων


Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αιθίοπας πρώην υπουργός Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επιχειρηματολόγησε χθες Τρίτη ότι αυτός που αποκάλεσε «εθνικισμό των εμβολίων» και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Παρ’ όλο τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», κατέγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foreign Policy (1).

«Το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων λοκντάουν, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού», καθώς ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί θα «συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε απροστάτευτους πληθυσμούς», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, υπηρεσίας η οποία ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα ξεπέρασαν το όριο των 600.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 που έχουν καταγραφεί επίσημα στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, δείχνει καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).


Η καταμέτρηση, βάσει των δεδομένων που ανακοινώνονται επίσημα από τις υγειονομικές αρχές, δείχνει ότι τα 34 κράτη της περιοχής έχουν καταγράψει συνολικά 601.256 θανάτους (επί συνόλου 19.057.391 κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (747.887), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (464.204) και την Ασία (241.391).

Στη Βραζιλία και το Μεξικό συγκεντρώνονται πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας σε ολόκληρη την περιφέρεια· οι δύο χώρες έχουν καταγράψει αντίστοιχα 226.309 και 159.100 θανάτους.

Έπειτα από την ελαφρά αποκλιμάκωση του φθινοπώρου, η υποήπειρος γνώρισε επιτάχυνση των μολύνσεων και των θανάτων τον Δεκέμβριο. Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στην περιφέρεια σταθεροποιήθηκε περί την 20ή Ιανουαρίου σε πάνω από 3.000, κατά μέσον όρο — επίπεδο διπλάσιο απ’ ό,τι περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Την 31η Οκτωβρίου, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική κατέγραφε πάνω από 400.000 νεκρούς· την 29η Δεκεμβρίου 500.000. Ενώ πέρασαν 59 ημέρες για να φθάσει από τις τετρακόσιες στις πεντακόσιες χιλιάδες θανάτους, δεν πέρασαν παρά 35 ημέρες από τα τέλη του Δεκεμβρίου για να προστεθούν στον τραγικό αυτό κατάλογο άλλοι εκατό χιλιάδες άνθρωποι και να ξεπεραστεί το όριο των 600.000 θυμάτων.

Η περιφέρεια είναι η δεύτερη στον κόσμο που ξεπερνά το όριο αυτό. Η Ευρώπη το υπερέβη πριν από χονδρικά έναν μήνα, την 7η Ιανουαρίου.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στην περιφέρεια είναι το Περού, με 125 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενο από το Μεξικό και τον Παναμά (123), την Αργεντινή και την Κολομβία (107).

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους επί συνόλου 103 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη