24 Φεβ 2021

Αλλάζουν όλα στον σχεδιασμό για ανοιχτά σχολεία και λιανεμπόριο


Σίγουρη η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Τα μπρος πίσω με την έκρηξη των κρουσμάτων.

Σε μία ακόμα αναβολή της σταδιακής άρσης του σκληρού lockdown στην Αττική οδηγεί η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων και η επαναφορά του επιδημιολογικού φορτίου σε πάνω από 2000 κρούσματα.

Η ερώτηση, ωστόσο, που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν και σε ποιο βαθμό η χθεσινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη ή αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία είχε προαναγγείλει το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο σχέδιο για νέο πενταψήφιο νούμερο, στο οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες για τα τρίωρα ψώνια τους από τις αρχές του μήνα.
Έλλη Τριανταφύλλου 
Κι αν λάβει κανείς υπόψη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουμε προς τα πίσω αντί προς τα μπροστά, τότε μπορεί να δικαιολογήσει τον φόβο που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης για αύξηση των φαινομένων απειθαρχίας στα μέτρα.

«Βάλαμε lockdown και τα κρούσματα αυξήθηκαν. Αυστηροποιήσαμε το lockdown στην Αττική και στις υπόλοιπες "κόκκινες περιοχές" και τα κρούσματα αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα κάθε εβδομάδα που περνάει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι φτάνουν όλο και πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού» λένε κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι είτε θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα για δύο, τρεις εβδομάδες, στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, που δεν κυκλοφορούσε ούτε «κουνούπι» στους δρόμους, είτε να ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα και να συνεχίσει η διαχείριση των κρουσμάτων.


Το πρόβλημα στο δεύτερο σενάριο είναι ότι τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα οι ΜΕΘ είναι εντελώς στα όριά τους και η παραμικρή περαιτέρω πίεση, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνο σημείο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπό τα νέα δεδομένα, η σημερινή τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είναι κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους, όπως πχ τον δείκτη θετικότητας η οποίος χθες ήταν στο 3,86 ( με όριο συναγερμού το 4 ), αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο, τα κρούσματα στην Αττική σκαρφάλωσαν σε τετραψήφιο αριθμό. Επίσης, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η καραντίνα θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 8 Μαρτίου, αν και αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να μιλήσουν για την ανάγκη 15νθημερης αναβολής άρσης του lockdown.


https://www.ieidiseis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη