27 Φεβ 2021

Ο Σταύρος Καλαφάτης σε διαδυκτιακό φόρουμ για τη Νέα Γενιά

 

Σταύρος Καλαφάτης
Σταύρος Καλαφάτης στην τελετή έναρξης του 35ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.jpg

Στ. Καλαφάτης: Στόχος η Ελλάδα από χώρα του Brain Drain να καταστεί προορισμός του Brain Gain

 

«Να είστε σίγουροι ότι σας ακούμε. Να είστε σίγουροι ότι οι έγνοιες μας ξεκινούν από εσάς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση, η Παράταξή μας  έχουμε στις πρώτες προτεραιότητές μας

τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας. Αναλάβαμε και θα αναλάβουμε κάθε νόμιμη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Για την εκπαίδευση και την διεύρυνση των ευκαιριών που αναζητάτε. Για την απασχόληση και το άνοιγμα νέων δρόμων ατομικής προκοπής και συλλογικής προόδου. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στο διαδικτυακό 2ο Φόρουμ Νεολαίας «Η νέα γενιά μπροστά» που διοργανώνεται από την Business Mentality με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι που είμαι μαζί σας σήμερα, έστω διαδικτυακά. Χαίρομαι  για τη φιλοδοξία των νέων μας να βγουν μπροστά. Να πρωταγωνιστήσουν στην Ελλάδα της νέας εποχής. Να πάρουν στα χέρια τους δράσεις για το μέλλον τους.  Δράσεις για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με τη σιγουριά ότι θα προσθέσετε νέες ιδέες στο δημόσιο διάλογο και την πολιτική. 

Να είστε σίγουροι ότι σας ακούμε. Να είστε σίγουροι ότι οι έγνοιες μας ξεκινούν από εσάς. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση, η Παράταξή μας  έχουμε στις πρώτες προτεραιότητές μας τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις προσδοκίες σας. Αναλάβαμε και θα αναλάβουμε κάθε νόμιμη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Για την εκπαίδευση και την διεύρυνση των ευκαιριών που αναζητάτε. Για την απασχόληση και το άνοιγμα νέων δρόμων ατομικής προκοπής και συλλογικής προόδου. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων. Προχωρήσαμε και προχωρούμε:

- Στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την βελτίωση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

- Στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

- Στην ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και αμειβόμενης εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ. 

- Στα προγράμματα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων και επαγγελματικής αποκατάστασης ανέργων, κυρίως νέων ώστε ν΄ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

- Στα προγράμματα στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας ώστε η οικονομία μας να γίνει ανταγωνιστική και να ακολουθήσει ισάξια τη νέα ψηφιακή εποχή.

- Στην παροχή σημαντικών φορολογικών κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

- Στο πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη.

- Στην προσέλκυση επενδύσεων που δημιουργούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Και βέβαια στη διαμόρφωση  ενός πλέγματος κινήτρων για την ανάσχεση του Brain Drain ή αλλιώς της «διαρροής εγκεφάλων». Τη μετανάστευση δηλαδή, χιλιάδων μορφωμένων Ελλήνων μεταξύ 20-39 ετών σε χώρες του εξωτερικού, σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης. 

Στόχος μας είναι η Ελλάδα από χώρα του Brain Drain να καταστεί προορισμός του Brain Gain. Θέλω να θυμίσω ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση η μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα, είτε αν οι νέοι μας επιστρέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μισθωτοί ή σε άλλη επαγγελματική απασχόληση.

Φίλες και Φίλοι,  

Το σχέδιο της Κυβέρνησης εξελίσσεται παράλληλα με την πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια. Είναι γεγονός -και αναγνωρίζεται διεθνώς- ότι η χώρα μας τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις ώστε να κρατηθούν όρθιες μετά την κρίση, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Έχουν ήδη διατεθεί περίπου 24 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων το 2020 και έχουμε δρομολογήσει άλλα 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ξέρουμε όλοι στα επόμενα έξι - εφτά χρόνια, η χώρα θα αντλήσει από την Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους κοντά στα 72 δις ευρώ. Ξέρουμε ότι η Βόρεια Ελλάδα θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο. Ιδίως, σε δράσεις και επενδύσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα, μία σειρά από εμβληματικά έργα βρίσκονται σε τροχιά ταχείας ωρίμανσης και υλοποίησης αλλάζοντας την εικόνα και αυξάνοντας δραστικά τις δυνατότητες ολόκληρης της περιοχής. Η δρομολόγησή τους καλλιεργεί ήδη προσδοκίες που προσελκύουν νέες επενδύσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ.

Δουλεύουμε, με αυτή την προοπτική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μια νέα αρχή για όλους τους Έλληνες και πρώτ΄απ΄όλα για τη νέα γενιά. Για τις νέες και τους νέους μας. Για τα παιδιά μας. 

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.  Σας ευχαριστώ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη