20 Φεβ 2021

Φοβίζει ο διάλογος και η κριτική περί γραπτής «Βλάχικης Γλώσσας»!

 

Αντί να συμμετέχει σ’ αυτόν και ο «καθ’ ύλην αρμόδιος» -που είναι ο συγγραφέας βιβλίου για την εκμάθησή της- στέλνει εξώδικο στον «Π.Λ.» η εμπορική επιχείρηση που το εξέδωσε…

BIBLIO ANOIXTO

• Ενώ θα έπρεπε, λογικά, να ευχαριστεί τον «Πρωινό Λόγο» για τη δωρεάν διαφήμιση του βιβλίου «Μαθαίνουμε τη Βλάχικη Γλώσσα», η εκδοτική

επιχείρηση του κ. Σταύρου Τάχη του Θωμά, κατοίκου Θεσσαλονίκης, απηύθυνε «εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση», γιατί, όπως αναφέρει, θεωρεί άκρως συκοφαντική (!) την αναφορά της εφημερίδος μας στο βιβλίο του συγγραφέα κ. Θωμά Τάχη (δημοσιεύεται αυτούσια στη συνέχεια).

Ταυτίζει, δηλαδή, τον συγγραφέα με την εκδοτική επιχείρηση!
Όμως, από πότε τα όσα γράφει ένας συγγραφέας ταυτίζονται με την εμπορική δραστηριότητα κάποιας εταιρίας; Το εξώδικο που έστειλε ο εκδότης κ. Σταύρος Τάχης, θα είχε κάποιο νόημα μόνο αν αναφέρονταν στην ποιοτική έκδοση του βιβλίου, δηλαδή αν αυτό είναι… κακέκτυπο, ότι δεν έχει καλή βιβλιοδεσία, έχει ξεθωριασμένα χρώματα και άλλα παρόμοια, κάτι όμως που βεβαίως δεν συμβαίνει και ούτε ανέφερε κάτι σχετικά ο «Π.Λ.». Αντίθετα, το βιβλίο είναι προσεγμένο και αποτελεί μια εντυπωσιακή ακριβή έκδοση!
Για το περιεχόμενο όμως του βιβλίου τον κύριο λόγο έχει μόνο ο συγγραφέας του, κ. Θωμάς Τάχης. Όμως ο ίδιος ο συγγραφέας ούτε απάντησε, ούτε πολύ περισσότερο συμμετείχε στον ευρύ δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μέσα από τον «Π.Λ.», για την γραπτή «Βλάχικη Γλώσσα». Οι απόψεις του – τις οποίες ο «Π.Λ.» ευχαρίστως θα δημοσίευε – θα είχαν ενδιαφέρον για όλους όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο για τα «Βλάχικα». Θα ήταν ίσως ο πιο αρμόδιος να απαντήσει σε πολλούς που υποστηρίζουν ότι κάποιοι ετσιθελικά, προσπαθούν να επιβάλλουν γραπτή «Βλάχικη Γλώσσα», προκειμένου έτσι να επαναφέρουν από την «πίσω πόρτα» το ανύπαρκτο θέμα περί «Βλάχικης μειονότητας» στην Ελλάδα!

Το εξώδικο
Το πλήρες κείμενο του εξώδικου εγγράφου – που έφθασε προχθές στον «Π.Λ.» με δικαστικό επιμελητή (!) – δημοσιεύεται στη συνέχεια και οι αναγνώστες μας ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα:

«Ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου και κάθε αρμόδιας αρχής
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
του Σταύρου Τάχη του Θωμά, ιδιοκτήτη των Εκδόσεων ΤΑΧΗΣ, κατοίκου Θεσσαλονίκης (οδός Βηλαρά 7 & Βαλαωρίτου)
ΠΡΟΣ
την Ομόρρυθμη Εταιρία με την επωνυμία «I. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ ΟΕ», ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», που εδρεύει στα Ιωάννινα (οδός Τζαβέλα 11Β) και εκπροσωπείται νόμιμα
Θεσσαλονίκη, 16.2.2021

»Σε κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα σας και την ιστοσελίδα της στις 14.1.2021 διατυπώνεται η θέση ότι «μερικοί», δηλαδή πρόσωπα που αρχικά δεν κατονομάζονται, «ακόμη ονειρεύονται μια Βλάχικη Εθνότητα (!) ξεχωριστή από τον κορμό του Ελληνικού Έθνους. Έτσι επιχειρούν με κάθε αφορμή και με διάφορους τρόπους, άμεσα ή έμμεσα, να... επαναφέρουν από το πουθενά (!) ένα ανύπαρκτο θέμα, δημιουργώντας μικρές αλλά επικίνδυνες εθνικιστικές εστίες που κάποιοι -και κυρίως οι Ρουμάνοι- προσπαθούν να εκμεταλλευτούν». Αυτοί οι «μερικοί», λοιπόν, πάντα κατά το κείμενό σας, «Τελευταία θέλουν να επαναφέρουν το θέμα [δηλαδή το όνειρο μιας Βλάχικης Εθνότητας ξεχωριστής από τον κορμό του Ελληνικού Έθνους] με την έκδοση βιβλίων για τη "Βλάχικη Γλώσσα"». Αμέσως μετά, το κείμενό σας πληροφορεί ότι «Γι’ αυτό» [δηλαδή εξαιτίας του παραπάνω θέματος-ονείρου] «αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυκλοφορία του βιβλίου του Θωμά Τάχη με τίτλο "Μαθαίνουμε τη Βλάχικη Γλώσσα" που κυκλοφόρησε πρόσφατα».
»Με τον τρόπο αυτό, εξηγείτε ότι τάχα στους αρχικώς μη κατονομασθέντες «μερικούς» οπωσδήποτε συγκαταλέγονται αυτοί που κυκλοφόρησαν το συγκεκριμένο βιβλίο, δηλαδή οι «Εκδόσεις ΤΑΧΗ» (πρόκειται για εμπορική ατομική μου επιχείρηση) και οι υποστηρικτές της.
»Όπως ευχερώς αντιλαμβάνεστε και σε ό,τι με αφορά, είναι άκρως συκοφαντικό να μου αποδίδετε, αφενός, ότι έχω «το όνειρο μίας Βλάχικης Εθνότητας ξεχωριστής από τον κορμό του Ελληνικού Έθνους», και, αφετέρου, ότι υπηρετώ το «όνειρο» αυτό με την εκδοτική μου επιχείρηση, δηλαδή μία νόμιμη επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα, την οποία πλήττετε βάναυσα.
»Ως εκ τούτου, εκτός από την έντονη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ, ΣΑΣ ΚΑΛΩ, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου, προς μετριασμό της περιουσιακής ζημίας και της ηθικής βλάβης που μου προκαλείτε, πρώτον, να αποσύρετε από την ιστοσελίδα σας τις παραπάνω συκοφαντικές αναρτήσεις, αφού δημοσιεύσετε σε αυτή και την εφημερίδα σας την παρούσα, και, δεύτερον, να απέχετε στο εξής από κάθε παρόμοια συκοφαντική ενέργεια.
»Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα στην Ομόρρυθμη Εταιρία με την επωνυμία «I. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ ΟΕ», που εδρεύει στα Ιωάννινα (οδός Τζαβέλα 11Β), έτσι ώστε να λάβει γνώση και να επέλθουν οι συνέπειες του νόμου.

Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»

https://www.proinoslogos.gr/kyria-themata/9-kyrio-thema/65697-φοβίζει-ο-διάλογος-και-η-κριτική-περί-γραπτής-«βλάχικης-γλώσσας»?fbclid=IwAR2CLYyU9UKpw5veb1-x3J3O8og7PNDtDewH8XAhD7vuvNINCnab3P5KvVI

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη