22 Φεβ 2021

Ενημέρωση για covid-19 από Μαρία Θεοδωρίδου

 



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το

εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε την καθημερινότητα όλων μας και αποσυντόνισε πολλές δραστηριότητες, όπως και υποχρεώσεις μας.

Ένας τομέας που επηρεάστηκε αρνητικά ήταν η προληπτική ιατρική και θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα των εμβολιασμών. Γνωρίζουμε όλοι ότι εκτός από τον εμβολιασμό κατά της Covid, υπάρχουν εμβόλια τα οποία πρέπει να γίνονται σε ενήλικες και παιδιά.

Έχει παρατηρηθεί, λοιπόν, ότι στην περίοδο της επιδημίας Covid, ίσως διότι και οι μετακινήσεις είναι  περιορισμένες, ίσως διότι υπάρχει και μία ασάφεια σχετικά με τους εμβολιασμούς για άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως είναι  η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρ, το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ότι αυτά τα εμβόλια πρέπει να γίνονται και να μην παραμελούνται.

Η σύσταση που υπάρχει είναι αυτά τα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και στην περίπτωση ακόμη που κάποιο άτομο είναι  στην περίοδο της επώασης ή είναι  ασυμπτωματικός, πάλι τα εμβόλια αυτά δεν είναι  αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους, ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επομένως, οι ενήλικες θα πρέπει να θυμηθούν ποια εμβόλια τούς έχει συστήσει ο γιατρός τους και να τα κάνουν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα που ανέφερα

Για τα παιδιά, ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε εκδώσει οδηγίες, ούτως ώστε με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, να γίνονται τα εμβόλια για να μην δημιουργηθούν κενά.

Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της επιδημίας της Covid και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Και επειδή αναφέρθηκα στα εμβόλια τα κοινά, τα γνωστά, που περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα στη χώρα μας όλων των λοιμωδών νοσημάτων, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο θέμα του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τα παιδιά.

Το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA εμβόλιο, έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Έτσι, για τις περιπτώσεις που τα παιδιά, οι έφηβοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο.

Για τα φυσιολογικά, τα παιδιά που δεν έχουν άλλα προβλήματα ή για μικρότερες ηλικίες, ναι μεν γίνονται μελέτες από όλες τις εταιρείες – έχουν αρχίσει μελέτες με παιδιά ηλικίας από 12 ετών – αλλά ο χρόνος που θα μπει, εάν μπει, το εμβόλιο του κορονοϊού στα παιδιά, δεν είναι στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε θα χρειαστεί μεγάλη μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους θα εφαρμοστεί το εμβόλιο του κορονοϊού στην παιδική ηλικία.

Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων του κορονοϊού είναι πάρα πολύ γρήγορες, τόσο που αν κανείς δεν ανοίξει βιβλίο ή ίντερνετ δύο ημέρες να κινδυνεύει να έχει μείνει πίσω στη γνώση.

Ποια είναι τα σημαντικά σημεία που αφορούν στα εμβόλια για τον κορονοϊό αυτές τις τελευταίες τρεις ημέρες. Το ένα είναι η διαπίστωση, μετά από μελέτη, ότι το εμβόλιο της Pfizer, το mRNA εμβόλιο, το οποίο τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους υπεύθυνους για τα logistics σε όλες τις χώρες, με την ανάγκη που υπάρχει να διατηρείται στη βαθιά κατάψυξη, φαίνεται ότι είναι σταθερό και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, δηλαδή σε θερμοκρασίες σαν του οικιακού ψυγείου.

Αυτό είναι κάτι που η εταιρεία ήδη το έχει υποβάλλει προς αξιολόγηση στο FDA και αναμένεται η πιθανή μεταβολή του χαρακτηριστικού.

Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι σημαντική δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι εύκολο να διακινηθεί, δεν είναι εύκολο να διατεθεί σε περιοχές ή και χώρες που δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Εκτός όμως από αυτό το καλό νέο για το θέμα του εμβολίου, ότι γίνεται πιο εύχρηστο, υπάρχουν και δημοσιεύσεις από μελέτες που γίνονται στη χώρα μοντέλο μελέτης των εμβολίων, που είναι το Ισραήλ.

Με δημοσίευση στο Lancet υπό τη μορφή της επιστολής, δηλαδή δεν είναι μια μελέτη ακόμη που έχει υποστεί την πλήρη ανασκόπηση από τους ειδικούς, φαίνεται ότι σε 9.000 υγειονομικούς που μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, φάνηκε ότι η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 85%, 15 έως 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή με την πρώτη δόση. Και όχι μόνο είναι αποτελεσματικό 25% προλαμβάνοντας τη συμπτωματική νόσο, αλλά και κατά 75% προλαμβάνοντας την ασυμπτωματική νόσο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται. Θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλες μελέτες, αλλά βάζει μια καινούργια διάσταση στο θέμα της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Πάντα όσοι ασχολούνται με τα εμβόλια είναι ευτυχείς όταν ένα εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει άμεσα, προστατεύει αυτόν που εμβολιάζεται, αλλά προστατεύει και το περιβάλλον.

Επομένως, εάν επαληθευθεί το υψηλό ποσοστό αυτό της μείωσης της διασποράς του ιού με την μείωση των ασυμπτωματικών φορέων, θα μπούμε σε μια άλλη προοπτική για την αποδοτικότητα, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τώρα, ο καιρός περνάει. Η επιδημία είναι μαζί μας. Οι αντοχές όλων μας έχουν μειωθεί. Και το κύριο ερώτημα είναι, και εύλογο, τι θα γίνει στο μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον;

Εκατό ειδικοί, επιδημιολόγοι, ανοσολόγοι, εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το τι προβλέπουν για το μέλλον, βασισμένοι βέβαια στην εμπειρία τους και στην επιστήμη τους.

Αυτό που ήταν ξεκάθαρο, η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο Nature, ήταν ότι η εκρίζωση του κορονοϊού από τον πλανήτη είναι κάτι το ανέφικτο. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει όπως έγινε μετά βέβαια από 200 χρόνια για τον ιό της ευλογιάς.

Όμως, μπορεί ο ιός, ο κορονοϊός, να παραμείνει μαζί μας, να συμβιώσει ειρηνικά, χωρίς να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να μας απειλεί και αυτό, βέβαια, θα επιτευχθεί με την φυσική νόσηση, την ανοσία, δηλαδή, που θα αποκτήσουμε από την φυσική νόσηση και από τον εμβολιασμό.

Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας. Να γίνει ενδημικός ίσως, αλλά αβλαβής για την οικουμένη. Ευχαριστώ πολύ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Τον λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από το πρωί περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί και έχουμε ξεπεράσει στο σύνολο από την πρώτη στιγμή τις 725.000 εμβολιασμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από την μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια αυξητική τάση στα ραντεβού. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 1.420.000 ραντεβού. Τα 600.000 αφορούν ραντεβού πρώτης δόσης και τα 820.000 αφορούν τα ραντεβού της δεύτερης δόσης.

Υπενθυμίζω ακόμη μια φορά πως ο αριθμός των διαθέσιμων ραντεβού είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των δόσεων που έχει παραλάβει ή αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας.

Το μήνα Μάρτιο συγκεκριμένα, έχουν κλειστεί ήδη 720.000 ραντεβού. Τα 170.000 είναι  για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, για την ηλιακή ομάδα 60-64 αναμένεται να εμβολιαστούν μέχρι στιγμής, έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο περίπου περισσότεροι από 70.000 άτομα και έχουμε ραντεβού έτσι ώστε στο σύνολο να ξεπερνάνε τις 300.000.

Οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Παραλάβαμε σήμερα 112.000 από την εταιρεία Pfizer και την προηγούμενη εβδομάδα παραλάβαμε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Θα ήθελα να πω και εγώ κάποια πράγματα για την επίδραση του εμβολιασμού στην πορεία της πανδημίας. Στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως στο Ισραήλ, όπου έχουμε μεγάλο αριθμό πολιτών που έχει εμβολιαστεί, βλέπουμε και στη δική μας χώρα να μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες ηλικίες και μέχρι στιγμής έχουμε ένα πολύ χαμηλό αριθμό ατόμων τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί – και αυτό κυρίως αφορά περιστατικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα στοιχεία, αλλά είναι  πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά σε δομές νοσοκομειακής ή γηριατρικής φροντίδας.

Την εβδομάδα αυτή θα ολοκληρώσουμε την αναπλήρωση των ραντεβού της κακοκαιρίας. Χθες Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν γύρω στις 4.000 εμβολιασμούς και συμπληρώσαμε ένα μεγάλο μέρος από τους εμβολιασμούς που είχαν αναβληθεί από την Τρίτη και τις μέρες της κακοκαιρίας και μέσα στην εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή, θα έχουμε ολοκληρώσει και τους εμβολιασμούς των ηλικιακών ομάδων 60-64 και τον εμβολιασμό των ατόμων που είχαν ραντεβού στο Μέγα εμβολιαστικό σταθμό στο Μαρούσι. Υπενθυμίζω ότι οι πολίτες θα λάβουν ραντεβού με μήνυμα στο κινητό τους, τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους.

Και από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι έτοιμο το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού δίνεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης και οι πολίτες μπορεί να το κατεβάσουν από την πλατφόρμα gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους TAXISNET και το ΑΜΚΑ και από σήμερα είναι  διαθέσιμο και στα ΚΕΠ.

 

Ι. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Τι ποσοστό του πληθυσμού εκτιμάτε θα έχει αναπτύξει ανοσία είτε μέσω του εμβολιασμού, είτε μέσω της νόσησης στο τέλος του Απριλίου; Πόσοι Έλληνες υπολογίζεται θα έχουν εμβολιαστεί; Δεδομένου πως η ανοσοποίηση ανοίγει το δρόμο προς την κανονικότητα, ποιες είναι  οι εκτιμήσεις σας για το Μάιο; Θα μπορέσουν φέτος οι Έλληνες να κάνουν ένα κανονικό Πάσχα;

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αλλά και πολλοί άγνωστοι παράγοντες. Τα δεδομένα είναι ο ρυθμός που ακούσαμε των εμβολιασμών που γίνονται στη χώρα μας, που ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και της τάξεως νομίζω, πιστεύω, γύρω στο 20% ότι θα είναι ένας εφικτός…;

Η φυσική νόσηση, λαμβανομένου υπόψη το ότι υπάρχουν οι συμπτωματικές λοιμώξεις, δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό η ανοσία θα προέρχεται από τη φυσική νόσο.

Και ο τρίτος παράγων είναι ακριβώς η εφαρμογή των εμβολίων. Δεν ξέρουμε αν θα είναι μόνο η άμεση προστασία ή, όπως προανέφερα, η έμμεση προστασία.

Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι άμα κανείς αθροίσει αυτούς τους τρεις παράγοντες, η ελευθερία που επιζητείται για τις μετακινήσεις για την πιο άνετη ζωή, χωρίς τους πολλούς περιορισμούς, θα ισχύσει, αλλά τηρουμένων πάντα των κλασικών τρόπων προστασίας.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις και αυτές που αναμένεται να διευκρινιστούν. Με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν την έγκριση από τον EMA. Χαρακτηριστικά αναφέρω την Johnson & Johnson.

Άρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο, για να φτάσουμε στο Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά των ομάδων εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τον κορονοϊό.

 

Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κυρία Θεοδωρίδου, έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 700.000 εμβολιασμούς. Πόσα και τι είδους περιστατικά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα; Κύριε Θεμιστοκλέους, τι ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανά Υγειονομική Περιφέρεια; Και σε ποιο ποσοστό κυμαίνονται οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων άνω των 80 χρονών;

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ναι, κυρία Καρλατήρα, όντως για τον αριθμό αυτό των χιλιάδων εμβολίων που έχουν γίνει, τα περιστατικά σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας που αφορά σε αναφυλακτική αντίδραση που έχει αντιμετωπιστεί και αποτελεσματικά είναι 5. Και μία περίπτωση, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει την τελική τεκμηρίωση για τη συσχέτισή της, της κλινικής εικόνας της, με τον εμβολιασμό.

Επομένως, είμαστε πολύ και σύμφωνοι με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα, αλλά και ευτυχείς που δεν έχουμε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να αρχίσω λίγο από τους αριθμούς των ατόμων ηλικίας 80-84 τα οποία έχουν εμβολιαστεί. Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε περί τους 100.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και έχουμε περισσότερα από 110.000 άτομα τα οποία έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό είναι 220.000 και το ποσοστό ξεπερνάει το 50% της ηλικιακής ομάδας.

Σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά Υγειονομική Περιφέρεια ή ανά Περιφέρεια, τώρα είναι κοντά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας που είναι γύρω στο 4,7%.  Τα στοιχεία έτσι και αλλιώς δεν είμαι πρόχειρος να πω ανά Υγειονομική Περιφέρεια πόσο ακριβώς είναι το ποσοστό. Τα στοιχεία είναι αναρτημένα στο emvolio.gov.gr και μάλιστα εκεί μπορεί να δει κανείς και τα στατιστικά στοιχεία και ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά Νομό.

 

Ε. ΤΖΙΒΡΑ: Κύριε Θεμιστοκλέους, σε περιοχές όλης της χώρας άνθρωποι ηλικιωμένοι, μοναχικοί, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας και μετακίνησης καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και να ταξιδέψουν από νησί σε νησί, προκειμένου να εμβολιαστούν. Η δημιουργία ξεχωριστών και λιγότερων εμβολιαστικών κέντρων για το εμβόλιο της AstraZeneca οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων και κατάλληλα στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο; Τι μέτρα θα πάρει για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Είναι πάρα πολλά θέματα μαζί στην ίδια ερώτηση. Καταρχήν, έχουμε ξαναπεί, να δούμε το ποσοστό των ατόμων των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί από αυτές τις ομάδες, που σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός και ξεπερνάει το 50%.

Στις κατηγορίες αυτές που έχουμε πει, αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε εμβόλια τα οποία είναι αρκετά δύσκολα στη χρήση τους, ευελπιστούμε ότι ίσως με ένα πιο εύκολο στη διαχείριση εμβόλιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τους ανθρώπους κατ’ οίκον.

Είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα και με ένα πιο εύκολο εμβόλιο και βλέπουμε καμία χώρα μέχρι στιγμής να μην έχει οργανώσει κάτι τέτοιο.

Έχει δίκιο η δημοσιογράφος, ότι το γεγονός για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται σε μια διαφορετική ομάδα και δεν έχουμε ένα ομοιογενές σύστημα εμβολιασμού. Έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα και σε μας και σε επιχειρησιακό επίπεδο, γιατί η χώρα αναπτύσσει ταυτόχρονα δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμού για τις δύο ομάδες, έτσι ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν.

Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Ευτυχώς, η ηλικιακή ομάδα 60- 64 είναι άτομα τα οποία είναι κοινωνικά ενεργά και μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα και το δείχνει και το ποσοστό συμμετοχής της ομάδας αυτής, το έχω ήδη πει, έχει ξεπεράσει τις 300.000.

 

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κυρία Θεοδωρίδου, στην συνεδρίαση της Παρασκευής μέλη της Επιτροπής σάς έθεσαν το ζήτημα της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ψυχικά νοσήματα και καταθλιπτικές διαταραχές. Ποια η δική σας θέση; Επίσης, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, πόσο ελεύθερος, από πλευράς μετακινήσεων και Δημόσιας Υγείας, μπορεί να νιώθει ένας πολίτης που δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να έχει στην διάθεση του το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού; Κύριε Θεμιστοκλέους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ζητούν τα εμβόλια από τις περισσευούμενες δόσεις εμβολίων ή από ραντεβού που δεν εμφανίζονται οι πολίτες να κατευθύνονται σε αυτούς κατά προτεραιότητα και όχι στους ένστολους. Ποια η δική σας θέση;

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Στο πρώτο ερώτημα σχετικά με την προτεραιοποίηση και τα ψυχικά νοσήματα, να πω ότι στην συνάντηση της Παρασκευής ακούσαμε πολύ καλά λόγια από τον ψυχίατρο της Επιτροπής, τον Καθηγητή της Θεσσαλονίκης, γιατί συμπεριλάβαμε στην προτεραιοποίηση τα άτομα με ψυχικά νοσήματα και ανέφερε μάλιστα ότι έχοντας δει σχέδια προτεραιοποίησης άλλων χωρών, άλλες χώρες δεν τα συμπεριλαμβάνουν.

Έχουμε μελετήσει και έχουμε δει ότι τα ψυχικά νοσήματα έχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο, σε ορισμένες μελέτες, λόγω και του νοσήματος, αλλά και της κατάστασης που δημιουργείται με τον κορονοϊό.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν πώς θα αισθάνεται ένα άτομο το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί. Νομίζω είναι επιλογή του. Ήταν επιλογή του. Κανονικά θα πρέπει να αισθάνεται πολύ πιο ελεύθερος, αφού έκανε κάτι το οποίο έκαναν όλοι οι άλλοι. Τώρα, πώς θα αισθανθεί αν ο κορονοϊός τον επισκεφθεί, αυτό δεν το ξέρουμε.

Όσον αφορά τον περιορισμό, δεν του δίνει μια ιδιαίτερη ελευθερία το πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ένα άτομο που εμβολιάστηκε, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αλλά φυσικά, ένα άτομο που δεν εμβολιάστηκε δεν θα ήθελα να είναι ούτε ο γιατρός μου, ούτε ένα άτομο που θα δουλεύει σε μία δομή, παραδείγματος χάριν, που μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη και να κινδυνεύσει κάποιος συνάνθρωπος.

Αλλά είπαμε, είναι θέμα επιλογής. Και όποιος κάνει τέτοιες επιλογές θα πρέπει να έχει υπόψη του και το τίμημα αυτών των επιλογών.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Σχετικά με τον μηχανισμό αναπλήρωσης, να πω και εγώ ότι επιχειρησιακά είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα. Και αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Αμερική και στην Αγγλία.

Παραδείγματος χάριν, το Ισραήλ δεν τηρεί κανένα κανόνα στην λίστα αναπλήρωσης. Εμβολιάζει από συνοδούς των πολιτών που ήρθαν να εμβολιαστούν, μέχρι και περαστικούς από τον δρόμο.

Υπάρχει το σύστημα του Καναδά που πάλι για θέματα πρακτικότητας, και θα εξηγήσω λίγο γιατί είναι τόσο δύσκολο να οργανωθεί αυτό, εφαρμόζει waiting list, λίστα αναμονής και στέλνει πολίτες οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και μπορεί να περιμένουν και να εμβολιαστούν, μπορεί όμως και να μην εμβολιαστούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Εμείς έχουμε αναπτύξει μέχρι στιγμής ένα μηχανισμό αναπλήρωσης με βάση τα Σώματα Ασφαλείας και αυτό έγινε βάσει και στην ικανότητά τους να κινητοποιούν τον κόσμο οι ίδιοι με ένα σύστημα.

Γιατί, για να καταλάβουμε λίγο τους αριθμούς, χρειάζονται να γίνουν πολλές χιλιάδες τηλεφωνήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή, από τις 17:00 μέχρι τις 17:30 χρειάζεται να γίνουν χιλιάδες τηλεφωνήματα για να κινητοποιηθεί αυτός ο κόσμος.

Εμείς σαν πλευρά επιχειρησιακού Σχεδίου είμαστε πάρα πολύ θετικοί σε αυτό και επεξεργαζόμαστε τεχνικές λύσεις έτσι ώστε, εάν είναι δυνατόν, να το εφαρμόσουμε.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα. Σας ευχαριστούμε πολύ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη