3 Φεβ 2021

Lockdown στην Αττική: Τα 4 νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι


Απαγόρευση κυκλοφορίας, τηλεργασία, click away και κομμωτήρια στο επίκεντρο του σκληρού lockdown.

Η κλεψύδρα έχει αναποδογυρίσει και το αργότερο ως την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάμε σε ολικό ή περίπου ολικό lockdown, ανάλογο με αυτό του Μαρτίου.

Οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων όσο και για την ταχύτητα μετάδοσης κυρίως της βρετανικής μετάλλαξης, θα συνεδριάσουν αύριο, πιθανότατα με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να αποτιμήσουν τα έως τότε επιδημιολογικά δεδομένα Η σημερινή και η αυριανή μέρα είναι πολύ κρίσιμες καθώς από την πορεία των κρουσμάτων, θα επιλεγούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iΕidiseis, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για να κρατήσει ανοιχτά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, για αυτονόητους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς λόγους. Από την άλλη πλευρά, δεν θα ρισκάρει ένα πισωγύρισμα, το οποίο θα φέρει τη χώρα στην προ μηνών κατάσταση, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων θα έχει πιάσει ταβάνι.

Παρ ότι δεν δίνονται ακριβείς συντεταγμένες για το πέρασμα από την επιφυλακή στον συναγερμό, είναι προφανές ότι αν σήμερα και αύριο τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά πάνω από τη ζώνη των 1200 κρουσμάτων, τότε την Παρασκευή θα πρέπει να ληφθούν και να ανακοινωθούν νέες αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν ο δείκτης μεταδοτικότητας ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται πάνω από το 1 στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα. Ένα ακόμα κριτήριο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται κοντά σε οριακό σημείο.


Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, αν η κατάσταση πάρει επικίνδυνη τροπή, τότε η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πάρει άμεσα κάθε μέτρα στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, μεταξύ των οποίων και στην Αττική.

Με δεδομένο ότι ακόμα και σε σκληρό lockdown, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι τα τελευταία που θα κλείσουν, θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων εξετάζονται οι εξής προτάσεις:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας


- Aύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%

- Παύση του click in shop και σε δεύτερο χρόνο και του click away

- Κλείσιμο κομμωτηρίων, κέντρων μανικιούρ – πεντικιούρ, ΚΤΕΟ και συνεργείων αυτοκινήτων

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα δώσει την τελική της εισήγηση στον πρωθυπουργό την Παρασκευή, νωρίς το μεσημέρι. Η κατεύθυνση, ωστόσο, θα έχει φανεί νωρίτερα...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη