2 Μαρ 2021

Μεγάλη νίκη για τους πολίτες του Έβρου-Ακυρώθηκε η επέκταση του ΚΥΤ στην Ορεστιάδα


Ακυρώθηκε η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

“Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επεκταθεί κα να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία”. δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγα λεπτά η κ.Πελώνη. Δηλαδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρενέβη και ΑΚΥΡΩΣΕ το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που θα έκανε ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Τι θα γίνει με τη χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου, μετά την απόφαση ματαίωσης της κυβέρνησης


Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αύξηση χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, ανακοίνωσε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των συντακτών. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει σχεδιασμός για τις υποδομές του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα:

Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.

Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας. Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι:


Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη.


Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου.


Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου


Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσίας καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων). Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.


Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας. Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.


Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)


Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.


Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.


Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.


Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών

Πηγή: newpost.gr

infognomonpolitics.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη