15 Μαρ 2021

Τρεις ρωσικές ΜΚΟ καταγγέλλουν τη μισθοφορική εταιρεία Wagner στη Συρία

 

Η κατηγορία αναφέρει ότι αποκεφάλισαν  έναν άντρα που κατηγορήθηκε για λιποταξία από τον συριακό στρατό.

Νομική δράση που χαρακτηρίζεται ως ιστορική άσκησαν τρεις ρωσικές ΜΚΟ εναντίον των μισθοφόρων της ομάδας Wagner- Βάγκνερ.

Οι τρεις ΜΚΟ υπέβαλαν καταγγελία εναντίον της αδιαφανούς ιδιωτικής

παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία διευθύνεται από έναν ολιγάρχη προσκείμενο στο Κρεμλίνο,  τον Ευγκένι Πριγκοζίν: αναφέροντας το θάνατο ενός Σύρου, ο οποίος φέρεται να βασανίστηκε και να αποκεφαλίστηκε, κατά το 2017.

Ο σκοπός της καταγγελίας είναι προφανώς να τραβήξει την προσοχή στη μισθοφορική ομάδα, την οποία περιβάλλουν ασαφή περιγράμματα. 

Η καταγγελία ενός πιθανού «εγκλήματος πολέμου» δύσκολα θα οδηγήσει σε δίκη στη Ρωσία, αλλά είναι συμβολική επειδή συμπίπτει στη δέκατη επέτειο της συριακής σύγκρουσης, μια σύγκρουση της οποίας η μοίρα αποφασίστηκε από την παρέμβαση της Μόσχας με την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις ΜΚΟ –

 1. το Συριακό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Ελευθερίας της Έκφρασης,

 2. η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 

3. και η Ρωσική Oργάνωση Memorial  - ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει και «προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία» ότι οι άντρες της ομάδας Βάγκνερ βασάνισαν και αποκεφάλισαν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείτο για λιποταξία από τον συριακό στρατό, το 2017. 

Η καταγγελία εναντίον της Βάγκνερ ακολουθεί αυτές που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια από εκατό Σύρους πρόσφυγες εναντίον ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία ή τη Σουηδία. 

Μέχρι στιγμής, οι άντρες της Βάγκνερ διέφυγαν πάντοτε από τη δίωξη, αλλά ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης, Prigojine, υπόκειται σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις και επίσης καταζητείται από το FBI. 

 Ο Πριγκοζίν αρνείται ότι έχει κάποιο ρόλο στη Βάγκνερ. Ωστόσο, για τις τρεις ΜΚΟ δεν υπάρχει αμφιβολία: η Βάγκνερ αποτελείται από «Ρώσους μαχητές που ενεργούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Ρωσίας» και εμπλέκεται «σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων», στη Συρία και αλλού, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, Λα Στάμπα.

La Stampa

https://www.echedoros-a.gr/2021/03/wagner.html

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη