20 Απρ 2021

Συνομιλία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο ενόψει Πάσχα


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.


Αμέσως μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό για την λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία είχε κάνει σειρά προτάσεων ώστε να εορταστεί το φετινό Πάσχα με κατάνυξη, παρουσία πιστών και δίχως να έχει κάποια ομοιότητα με το περσινό.

Υπαίθριες Ακολουθίες, περισσότερους πιστούς εντός των Ναών και Ανάσταση στις πλατείες και στους αύλειους χώρους των Ναών με σύμμαχο τον καλό καιρό, περιείχε μεταξύ άλλων η πρόταση της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) - η οποία συνεδριάζει αύριο- πρότεινε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου. Και μπορεί η πρόταση αυτή να διαφέρει από την ισχύουσα κυβερνητική γραμμή για ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ), ωστόσο η ΔΙΣ αιτιολογεί την πρότασή της προτάσσοντας το σκεπτικό ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη