15 Απρ 2021

Υποχρεωτικά τα self tests στο σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας (λίστα - κλάδοι)




Την επέκταση του μέτρου των self tests σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Τα self tests επεκτείνονται στους εξής τομείς:

Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ και καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων
Εστίαση
Μεταφορές χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
Υπηρεσίες καθαρισμού
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι αρνητικό, εντός 24 ωρών κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου. Θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι το αποτέλεσμα. Εάν το αποτέλεσμα παραμείνει θετικό εκδίδεται βεβαίωση για την καραντίνα του εργαζόμενου. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self tests.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για εργασία χωρίς να δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την εργασία του και την πληρωμή του.

Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει τους εργαζόμενους, λαμβάνει πρόστιμο 300 ευρώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη