27 Μαΐ 2021
Τσαβούσογλου: Το παρασκήνιο μιας δύσκολης επίσκεψης
Βασίλης Νέδος , Μανώλης Κωστίδης-27.05.2021-Ο τρόπος με τον οποίο κατέληξε να οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα είναι αποκαλυπτικός των γενικότερων δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επειτα από μια σειρά πολύ γενικών συζητήσεων για πιθανές τοποθεσίες συνάντησης του κ. Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (από το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να ανταποδοθεί η κίνηση υποδοχής του Νίκου Δένδια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και τον Ελληνα ομόλογό του, περιλαμβανομένης της Κρήτης, οι Τούρκοι υπαναχώρησαν, επιλέγοντας την Αθήνα.
Στο τραπέζι είχαν βρεθεί τα Χανιά, μάλιστα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να επεκτείνει κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη εδώ και ένα μήνα διαμονή του στην πόλη (για το μνημόσυνο του πατέρα του Κωνσταντίνου). Παρότι δεν είναι ακριβώς σαφές τι προκάλεσε την υπαναχώρηση των Τούρκων, στο τραπέζι είχε πέσει και το ενδεχόμενο την Κυριακή 30 Μαΐου, επίσημη ημέρα της συνάντησης ανάμεσα στους κ. Τσαβούσογλου και Δένδια, να μεταβεί κοινή αντιπροσωπεία σε κάποιο οθωμανικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.
Από την τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να ελήφθη υπ’ όψιν και η από ελληνικής πλευράς παράκληση πιθανή ιδιωτική επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη να πραγματοποιηθεί μετά και όχι πριν από τις επίσημες επαφές του. Τελικά, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το πρωί της Κυριακής τη Θράκη, λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα και τις επίσημες επαφές με τον κ. Δένδια.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα (29 Μαΐου) ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βασικός υπεύθυνος για τη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, θα συναντηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
ADVERTISING
Την Κυριακή, ημέρα της συνάντησης με τον κ. Δένδια, θα φανεί και αν ο κ. Τσαβούσογλου σκοπεύει να επιχειρήσει να «πάρει τη ρεβάνς» από τον Ελληνα ομόλογό του για τη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επαφές του κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα αναμένεται να συζητηθεί και αν υπάρχει χώρος για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Η Τουρκία, που μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον έχει απομακρύνει τα σεισμογραφικά και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρεί πως μπορεί να πιέζει την Αθήνα με το ζήτημα της μειονότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας. Ο κ. Τσελίκ δήλωσε: «Ο κύριος Μητσοτάκης σε μια βιντεοκλήση που έκανε με τους δασκάλους σε νηπιαγωγείο, χρησιμοποίησε τον όρο Πομακοχώρι για το τουρκικό χωριό Pasevik (σ.σ. Πάχνη). Και τα Τουρκόπουλα τα αποκάλεσε Ελληνόπουλα και αυτό είναι γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεροληπτική πολιτική της. Αυτή η πολιτική της Ελλάδας είναι επίθεση στα νόμιμα δικαιώματα της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Πρέπει να αλλάξει η συνεχόμενη ρατσιστική πολιτική».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για το ίδιο θέμα. Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν είχε μιλήσει για «ρατσιστική και φασιστική πολιτική της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη». Το Σάββατο, το υπουργείο Eξωτερικών της Τουρκίας είχε δημοσιεύσει μήνυμα σχετικά με το ζήτημα αυτό και είχε καλέσει την Ελλάδα «να σταματήσει να αρνείται την τουρκική εθνική ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».
https://www.kathimerini.gr/politics/561377737/tsavoysogloy-to-paraskinio-mias-dyskolis-episkepsis/