8 Μαΐ 2021

Η Σερβία δεν θα επιτρέψει στην Κροατία να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κόσοβο

 

 Βελιγράδι.

Τα σχέδια της Κροατίας να φτιάξουν ένα στρατόπεδο στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου αποτελούν ανοιχτή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και

για τους Σέρβους που έχουν παραμείνει στο έδαφος της αυτονομίας της νότιας Σερβίας.

Αυτό δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Κοσσυφοπεδίου και Μετοχιών της σερβικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι ενέργειες της Κροατίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. 

«Πρόκειται για άμεση παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ανάπτυξη στρατιωτών στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου είναι δυνατή μόνο σύμφωνα με αυτό το έγγραφο και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτόν τον κανόνα κάνοντας όνειρα για στρατιωτική κατοχή. 

«Περιμένουμε μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βρυξελλών, οι οποίοι πρέπει να αποτρέψουν το σπαθί από κράτος μέλος της ΕΕ », δήλωσε ο Πέτκοβιτς. 

Σύμφωνα με τον Σέρβο πολιτικό, η Κροατία υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας που χτίζει με τη Σερβία εδώ και δεκαετίες με την ελπίδα για ένα ευημερούμενο και ειρηνικό μέλλον, παρά το ‘γενοκτονικό’ παρελθόν. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ανοιχτή πρόκληση από την Κροατία, που στρέφεται εναντίον της Σερβίας και πλήγμα στις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρεί η χώρα μας με τον επίσημο Ζάγκρεμπ, παρά την αυξανόμενη παρότρυνση. Η Σερβία δεν θα μιλήσει τη γλώσσα της πρόκλησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα κλείσουμε τα μάτια στις απειλές που διαταράσσουν τη ζωή των Σέρβων που έχουν ήδη επιβιώσει από κεραυνούς και κακουχίες», τόνισε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, υπενθυμίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κροατίας, όταν 1995 με εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους που ζουν εκεί εκδιώχθηκαν από το έδαφος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι δήλωση για τη δημιουργία κροατικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχιών έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς Ράντμαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πρίστινα. 

Novosti

--

Πηγή  https://www.echedoros-a.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη