Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην έναρξη του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και
ΣτειρότηταςΣτ. Καλαφάτης: «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής»
«Η υπογεννητικότητα, η γήρανση και σταδιακή μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό δηλαδή, αποτελεί εθνικό πρόβλημα που φαίνεται να απειλεί το μέλλον του έθνους μας. Και η αντιμετώπισή του βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης κηρύσσοντας την έναρξη του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ότι «το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας είναι διαρκές και ανυπόκριτο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι αυτή η υψηλού επιπέδου διοργάνωση, θα αναδείξει την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης της νέας γενιάς όσον αφορά στα ζητήματα γονιμότητας, σωστού οικογενειακού προγραμματισμού αλλά και στήριξης της οικογένειας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής, Εκλεκτοί Εισηγητές και στελέχη της ιατρικής κοινότητας, Κυρίες και Κύριοι
Με χαρά συμμετέχω στην 6η διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου σας και καλωσορίζω κι εγώ τους διακεκριμένους εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία που έχει καταστεί θεσμός, όπως και για την πολύχρονη συνεισφορά σας στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε ζητήματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η υψηλού επιπέδου διοργάνωση, η οποία διεξάγεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης και παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, θα καταγράψει τα βήματα και θ΄αναδείξει τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Θα αναδείξει την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης της νέας γενιάς όσον αφορά στα ζητήματα γονιμότητας, σωστού οικογενειακού προγραμματισμού αλλά και στήριξης της οικογένειας.
Στη χώρα μας έχει υπολογισθεί ότι ένα στα πέντε ζευγάρια (δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 20%) αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να μεταθέσουν γι αργότερα το να γίνουν γονείς.
Η υπογεννητικότητα, η γήρανση και σταδιακή μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό δηλαδή, αποτελεί εθνικό πρόβλημα που φαίνεται να απειλεί το μέλλον του έθνους μας. Και -όπως γνωρίζετε- η αντιμετώπισή του βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας είναι διαρκές και ανυπόκριτο.
Ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας ήταν και παραμένει καθοριστικός ιδιαίτερα μετά την πολύχρονη οικονομική όσο και την υγειονομική κρίση της πανδημίας, στην προσπάθεια διαμόρφωσης και εδραίωσης από την Πολιτεία μακρόπνοης στρατηγικής:
- Για την αντιμετώπιση της γήρανσης και της υπογεννητικότητας του πληθυσμού,
- Για την προαγωγή της γνώσης και της εκπαίδευσης σε θέματα γονιμότητας,
- Για τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό των νέων ζευγαριών,
- Για την έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε σχέση με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Κυρίες και Κύριοι,
Πέρασαν, ήδη, 30 χρόνια από την εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου, η οποία άνοιξε νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Οι καθηγητές που την εφάρμοσαν πρώτοι είναι επίσημοι προσκεκλημένοι στο συνέδριό σας. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίασή τους. Από τότε, η επιστήμη έχει κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την κατάψυξη ωαρίων-εμβρύων, το ρόλο της ενδοσκοπικής χειρουργικής, τα νομικά θέματα που άπτονται της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής -θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε.
Η κυβέρνηση συνεργάζεται με τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών σε όλους τους τομείς, ειδικά για τη νέα περίοδο δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάτασης για την Πατρίδα μας. Κινούμαστε με τόλμη και μεταρρυθμιστικό πρόσημο απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Χτίζουμε, βήμα βήμα, τις βάσεις για την Ελλάδα της εξωστρέφειας που θέλουμε και αξίζουμε.
Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.