28 Μαΐ 2021
Σαράντα χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ
Παύλος Παπαδόπουλος-Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο η εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια – τότε ΕΟΚ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο, είναι μια κοινή αντίληψη για τη ζωή» και ήταν αιχμηρός για την περιπέτεια του 2015, σημειώνοντας ότι «είχαμε ένα δυσάρεστο διάλειμμα, επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός και η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό» (φωτ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ).
Μηνύματα με αναφορές στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Η εκδήλωση συμπίπτει με την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με σύνθημα: «Το μέλλον είναι στα χέρια σου».
Τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στην ιστορική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε συγκεκριμένα: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την πρώτη σύνδεση της χώρας με την ΕΟΚ το 1961 και με σθένος πολιτικό και προσωπική επιμονή στήριξε μέχρι τέλους την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ηταν πεπεισμένος, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι «η Ελλάς δεν μπορούσε να απουσιάσει από αυτή την ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης συλλογική προσπάθεια. Γιατί η τύχη της είναι στενά, αναπόσπαστα, συνυφασμένη με την τύχη των άλλων Δημοκρατιών της ηπείρου». Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στον Καραμανλή, είπε: «Για τον ιστορικό ηγέτη, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι στατικό. Είναι από τη φύση του ζωντανό και εξελίσσεται διαρκώς. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης συνιστά βήμα αναστοχασμού και διαλόγου για τις προκλήσεις και τις δοκιμασίες της. Είναι η ματιά μας σε αυτά που έρχονται, με την επίγνωση όμως του παρελθόντος».
Ο πρωθυπουργός, σε μια πολιτική και μάλλον «αιχμηρή» αποστροφή της ομιλίας του, υπογράμμισε: «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας» και πρόσθεσε: «Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα· το 2015 επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη: «Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μια κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννάει και υποχρεώσεις».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης, είπε: «Οι Ελληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν τη διάλυσή της».
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος σημείωσε ότι «η ένταξη της Ελλάδας ήταν ένα σημείο καμπής για την Ε.Ε., θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ απηύθυναν μηνύματα ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο Ζάππειο ήταν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και βετεράνοι πολιτικοί, όπως ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, αλλά και όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί. Βρέθηκαν στο Ζάππειο οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά δεν παρευρέθησαν οι κ. Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης και Αλέξης Τσίπρας.
https://www.kathimerini.gr/politics/561379120/saranta-chronia-apo-tin-entaxi-stin-eok/