10 Ιουν 2021

Συνάντηση ηγετών Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα

 

Τίρανα.

Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, η Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή των ηγετών του

Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Σύνοδος Κορυφής γίνεται υπό την προεδρία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι.

Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν για τις οικονομικές απαιτήσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ένα πακέτο περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

 Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα ‘Σκιπτάρια’, η Αλβανία αναμένεται να υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον οικονομικό τομέα, όπως αυτή με τη Βόρεια Μακεδονία για να διευκολύνει τη διέλευση εμπορευμάτων ή το εμπόριο σε όλα τα σημεία διέλευσης των τελωνείων, με ιδιαίτερη έμφαση στο συνοριακό σημείο Qafë-Thanë. 

Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση, η Αλβανία αναμένεται να έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ΕΕ, όπως η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών πράσινου εμβολιασμού. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μείωση των τιμολογίων περιαγωγής μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ και η διευκόλυνση των διαδικασιών εμπορίου και μεταφορών με τις παραμεθόριες χώρες που είναι μέλη της Ένωσης. 

Η συνάντηση των Τιράνων προηγείται της συνόδου κορυφής του Βερολίνου στις αρχές Ιουλίου. https://www.echedoros-a.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη