29 Ιουν 2021
Συναγερμός για μετάλλαξη Δέλτα: Μακάβριο σενάριο για πενταπλασιασμό των θανάτων
«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Άρα είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα», προσέθεσε.
«Το ισχυρότερο όπλο που έχουμε για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις είναι η ευρεία και ταχεία εμβολιαστική κάλυψη, σε γενικότερο επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα μας, ώστε να ελαττώσουμε την πιθανότητα να πολλαπλασιαστεί ο ιός στην κοινότητα και να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται για αυτά τα δύσκολα στελέχη, που μπορεί να ξεπερνά το 70%», σημείωσε ο καθηγητής.
«Έχουμε μια παγκόσμια πανδημία άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία η παγκόσμια κάλυψη σε εμβολιασμούς», υπογράμμισε.
Εάν είναι 50% πιο μεταδοτικό
Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Τζάνάκης δήλωσε ότι «θα σας πω για πρώτη φορά κάτι που μοντελοποιήσαμε αυτές τις ημέρες. Εάν αυτό το στέλεχος είναι 50%, όπως λένε, πιο μεταδοτικό, περιμένουμε πενταπλασιασμό των θανάτων. Είναι πολύ μεγάλη σημασίας η μεταδοτικότητα. Η καταστολή της μεταδοτικότητας θα υπο-πολλαπλασιάσει τις σοβαρές επιπτώσεις των πανδημικών δεικτών».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «είναι μια δυναμική κατάσταση, που μας εκπλήσσει συνεχώς. Βέβαια, αυτό το γεγονός από μεριάς μας εδώ στην Κρήτη, το είχαμε επισημάνει 15 ημέρες νωρίτερα, ότι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή η εξέλιξη με τη μετάλλαξη "Δέλτα".
Εμπειρικά θα σας πω το εξής: εξετάσαμε αυτή την εβδομάδα στην ομάδα μας - έχουμε ένα προβλεπτικό μοντέλο που "τρέχουμε" με αρκετή αξιοπιστία έως τώρα - τρεις χώρες και τη Γερμανία επιπλέον. Οι χώρες είναι η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία που φαίνεται ότι εκεί έχει κυριαρχήσει η κατάσταση όσον αφορά στο στέλεχος "Δέλτα". Στη Γερμανία είναι γύρω στο 10% με 15% των δειγμάτων.
Βλέπουμε, ότι η Πορτογαλία, που υποτίθεται ότι ήταν ένα μικρό θαύμα, η οποία έριξε την πανδημία εντός ενός μήνα και ήταν "πράσινη" και υποδεχόταν τους Βρετανούς τουρίστες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται κατ' αναλογίαν της Ελλάδος περίπου στα 1.600 κρούσματα την ημέρα, καλοκαιριάτικα.
Εξαιτίας κατά πάσα πιθανότητα αυτής της παραλλαγής». «Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να επιβραδύνουμε τη σχεδόν σίγουρη καθιέρωσή της, θα είναι δηλαδή το επικρατούν στέλεχος ίσως μέχρι τέλος Αυγούστου και ενδεχομένως αν μας πιάσει εμάς στο peak του, όταν θα έχουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό πάνω από 50% με 60%, ενδεχομένως η επίδρασή του ως επιδημικό κύμα να είναι σαφώς ελαφρύτερη από την Πορτογαλία. Αυτή είναι μια ευχή που κάνω και ίσως μια πρόβλεψη» πρόσθεσε.
«Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μόνοι μας τα στοιχεία, η εικόνα είναι αυτή ότι ενώ είχαμε μια πτώση, η Πορτογαλία είχε φτάσει να έχει 100 - 150 κρούσματα την ημέρα έπειτα από έναν δύσκολο Φεβρουάριο, όπου ο πανδημικός δείκτης που λέμε της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών ανά 100.000 έφτασε στο ύψος του, περίπου στο 1.000. Όταν στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε ο μέσος όρος το 500.
Φανταστείτε ότι είχε δυναμική διπλάσια από το peak το δικό μας, από τη δική μας κορυφαία στιγμή. Είχε κρούσματα 8.000 και 9.000, θανάτους 300 και 400 την ημέρα πάνω στο peak.
Έριξε το πανδημικό κύμα η Πορτογαλία, σχετικά καλά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν η υποτιθέμενη χώρα θαύμα, όπου μπήκε στην "πράσινη" λίστα της Βρετανίας και ξαφνικά άρχισε να ανεβαίνει, κάτι που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το στέλεχος.
Αυτή η προοπτική δεν είναι απίθανο να συμβεί και στην Ελλάδα, επειδή μοιάζουμε σαν χώρες και έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό, με τη διαφορά ότι εμάς θα μας βρει μάλλον σε καλύτερο εμβολιαστικό ποσοστό» πρόσθεσε.
«Ελπίζω βάσιμα προς τις 20 με 25 Ιουλίου να έχουμε ξεπεράσει το 55% με 60% των εμβολιασμένων. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νούμερο ώστε να αποφύγουμε μία αναστάτωση σοβαρή μέσα στο καλοκαίρι» υπογράμμισε.