25 Ιουν 2021

Υπ' ατμόν η ΕΕ για την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα


Έκδηλη ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα -η οποία και εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη- απηχούν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με την Γερμανία και τη Γαλλία να προωθούν συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ και κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή «επελαύνει».

Προσερχόμενη στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι διαδεδομένη.


«Ασφαλώς μας ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα, εξ ου και θα επιδιώξω μία πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση μεταλλάξεων» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε από πλευράς του ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή, η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, και οποία είναι πολύ μεταδοτική και «στοχεύει» κυρίως τους μη εμβολιασθέντες και όσους έχουν κάνει μόνο τη μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο Μακρόν κάλεσε σε επαγρύπνηση, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού, και στην ίδια γραμμή με την Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στο ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητοσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη νέα παραλλαγή.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος, ο κύριος Φαουτσι, ότι: 'Είστε εμβολιασμένοι; Είστε ασφαλείς. Δεν είστε εμβολιασμένοι; Κινδυνεύετε'. Τόσο απλά τόσο καθαρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη