21 Ιουν 2021

Η Χαμάς κερδίζει... σε απευθείας σύνδεση

 

Harakat al-Muqāwama al-Islāmiyya logo.png

The Times of Israel Παρασκευή4.6.2021

Nitsana Darshan-Leitner

Η παγκοσμίως χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση έχει κυριαρχήσει στη χειραγώγηση του Τύπου, πείθοντας τον κόσμο να αγνοήσει τόσο την αιματηρή ιστορία του όσο και το βίαιο παρόν του.

Στο σημερινό ασύμμετρο πεδίο μάχης, οι τρομοκρατικοί στρατοί εντάσσονται  μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Χρησιμοποιούν αθώους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες με

την ελπίδα ότι οποιαδήποτε συμβατική δράση που θα ληφθεί εναντίον τους θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες απώλειες αμάχων και θα τους δώσει μια προπαγανδιστική νίκη. Η Χαμάς χρησιμοποίησε αυτό το επιχειρησιακό δόγμα με μεγάλη επιτυχία στη Γάζα και παρουσίασε στους ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες τεράστια τακτικά και στρατηγικά διλήμματα. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχουν ανθρώπινοι τρόποι για να πολεμήσουμε έναν πόλεμο: οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν και να σκοτώσουν. Αλλά τα νομοταγή έθνη που εκτιμούν την ανθρώπινη ζωή, εκδίδουν τους αγωνιζόμενους άνδρες και γυναίκες με αυστηρούς κανόνες εμπλοκής που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τις παράπλευρες απώλειες και να διασφαλίζουν, στο καλύτερο των δυνατοτήτων τους, ότι οι μόνοι που σκοτώνονται είναι μαχητές του εχθρού. Η IDF έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη σε αδιανόητα επίπεδα. Κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν προειδοποιεί τους κατοίκους πολυκατοικιών που χρησιμοποιούνται ως αρχηγείο τρομοκρατών και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων ότι πρέπει να διαφύγουν. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Γάζα, Ισραηλινοί πιλότοι ματαίωσαν αποστολές επειδή φοβούνταν ότι πολίτες ενδέχεται να ήταν παρόντες στις στοχευμένες τοποθεσίες.

Ωστόσο, παρά την αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και τη χρήση περιορισμένης αναλογικής βίας κατά των τρομοκρατικών στόχων, η αδιάκοπη παγκόσμια χορωδία μίσους κατηγορεί την IDF για εγκλήματα πολέμου. Η Χαμάς ήταν πολύ έξυπνη στο να πουλάει τον εαυτό της ως θύμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο νέο μέτωπο του πεδίου μάχης της πολυδιάστατης κοινής γνώμης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Χαμάς, η οποία είναι μια παγκοσμίως χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, κατάφερε να διαγράψει τα προηγούμενα δολοφονικά κατορθώματά της για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τη δολοφονία χιλιάδων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, και να πείσει τους αφυπνισμένους, τους ψεύτες, τους διάσημους και τους μισητές ότι είναι αθώα θύματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα όλου του παλαιστινιακού λαού. Η Χαμάς κατάφερε να εξαλείψει την ιστορία της κατάληψης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας με ένα αιματηρό πραξικόπημα και να κάνει τον κόσμο να παραβλέψει το γεγονός ότι τα παιδιά στη Γάζα χρησιμοποιούνται ύπουλα για την ευκολία των παράπλευρων ζημιών τους.

Ενώ το Ισραήλ επένδυσε σε τεχνολογικά θαύματα για να σώσει ζωές, όπως το αντιπυρικό αμυντικό σύστημα Iron Dome, η Χαμάς έχει επενδύσει σε άλλα εργαλεία που αποσκοπούν στην προώθηση της πολιτικής ατζέντας της: τη χειραγώγηση των ραδιοκυμάτων και το εύρος ζώνης. Οι τρομοκράτες μελέτησαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, τα οποία είναι πάντα μπλεγμένα σε έντονο ανταγωνισμό με τους αντιπάλους τους, και έμαθαν ότι χρησιμοποιούν ένα μοντέλο προγραμματισμού βασισμένο στο φόβο για να κερδίσουν θεατές: καταστροφή και καταστροφή πουλούν, και το σύνθημα, "αν αιμορραγεί οδηγεί" είναι ένα βασικό δόγμα του μέσου. Η Χαμάς κατάφερε να χειραγωγήσει πονηρά την αφήγηση αυτής της σύγκρουσης μετατρέποντάς την σε έναν πόλεμο εικόνων -έναν πόλεμο καταστροφής και θυματοποίησης. Έχει γίνει άσχετο το γεγονός ότι βρίσκονται πίσω από όλα τα δεινά.

Η Χαμάς έλεγχε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη συζήτηση της σύγκρουσης. Οι υποστηρικτές του εισήγαγαν όρους "δυσανάλογη χρήση βίας", "κατοχή" και "απαρτχάιντ", σε κάθε tweet, δημοσίευση και εμφάνιση στο CNN, το BBC και το MSNBC.

Πού ήταν οι έμπειροι ψηφιακοί πολεμιστές του Ισραήλ και οι νεοσύστατες δυνάμεις εδάφους του έθνους στο θέατρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Η Ιερουσαλήμ ήταν σιωπηλή, πάντα αμυντική, αόριστη και ασταθώς αργή στην εκστρατεία τους κατά της προπαγάνδας. Το Ισραήλ -και τα δυτικά έθνη- πρέπει να σημειώσουν με νηφαλιότητα πόσο αποτελεσματική ήταν η Χαμάς στην κινητοποίηση εκείνων που έχουν μίσος για το Ισραήλ και έχουν διαφορετικούς βαθμούς αντισημιτισμού -για να χρησιμοποιήσουν τις μάχες στη Γάζα ως βάση εκτόξευσης του Cause Célèbre για τους αφυπνισμένους, τους προοδευτικούς και εκείνους που λαχταρούν για ορισμένα πρωτοσέλιδα να εξαπολύσουν ένα πλήγμα των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Ισραήλ.

Γυναίκες του Κογκρέσου, ηθοποιοί δευτέρου και κωμικοί τρίτου επιπέδου, έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν τις εικόνες από τη Γάζα για να κατηγορήσουν το Ισραήλ για φυλετική κάθαρση, κατοχή και εγκλήματα πολέμου. Αυτοί οι αποκαλούμενοι Latte Liberals, που ανταγωνίζονται για το διαδικτυακό "Likes" με τον ίδιο άγριο τρόπο που ανταγωνίζονται τα δίκτυα για διαφημίσεις δολαρίων, επισήμαναν στο Ισραήλ για τις δυσανάλογες απώλειες, λέγοντας, με λίγα λόγια, ότι οι 13 Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς δεν ήταν αρκετοί. Αυτές οι γελοίες, αλλά δυνατές, φωνές έφτασαν ακόμη και στο σημείο να πουν ότι ο πόλεμος δεν είναι "δίκαιος" επειδή η Χαμάς δεν έχει δικό της Iron Dome.

Η δημιουργία μιας γελοίας αφήγησης δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη Χαμάς να χειραγωγεί αριστοτεχνικά τον φαινομενικά αμερόληπτο κόσμο της δημοσιογραφίας. Τα μέλη της Fourth Estate έχουν γίνει ένας πνευματώδης -ή άθελά τους- συνεργός της μηχανής προπαγάνδας της Χαμάς. Ενώ οι δημοσιογράφοι στο Ισραήλ έχουν ελεύθερη κυριαρχία στη χώρα, και ισραηλινοί πολιτικοί, ειδήμονες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν όλοι διατεθεί για να απαντήσουν στις πιο δύσκολες ερωτήσεις, οι αξιωματούχοι της Χαμάς δεν χρειάζεται ποτέ να απαντήσουν γιατί εκτοξεύονται πύραυλοι μέσα από τα σπίτια των ανθρώπων ή γιατί η Χαμάς έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας υπόγειας στρατιωτικής πόλης κάτω από τη Γάζα, και δεν ξόδεψε ούτε ένα δηνάριο σε καταφύγια αεροπορικής επιδρομής για τους πολίτες του. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δείξει -ούτε έχουν τη δυνατότητα να δείξουν- ούτε μία εικόνα μιας ομάδας πυραύλων της Χαμάς, των οπλισμένων της Χαμάς, ή μιας από τις εκατό εξελιγμένες σήραγγες της Χαμάς και των τρομοκρατικών όπλων που κρύβουν. Η Χαμάς, συχνά υπό την απειλή όπλου, έχει διασφαλίσει ότι οι μόνες εικόνες για τις οποίο οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερ μπορούν να γράψουν και να κινηματογραφούν ταιριάζουν στην φρικτή ατζέντα τους. Τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το AP και το Al-Jazeera μοιράστηκαν ακόμη και ένα πολυτελές πολυώροφο κτίριο με πολλούς κομάντος της Χαμάς, αλλά όταν το Ισραήλ ισοπέδωσε το κτίριο, η διεθνής κατακραυγή ήταν εκκωφαντική.

Η Χαμάς κατάφερε με κάποιο τρόπο να δημιουργήσει ένα παράξενο σύμπαν όπου τα ψέματα είναι αλήθειες, η μυθοπλαστία είναι γεγονός και ο δράστης είναι το θύμα. Για τον επόμενο πόλεμο -και, δυστυχώς, υπάρχουν πάντα επόμενοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή- το Ισραήλ θα πρέπει να κυριαρχήσει στην αφήγηση της σύγκρουσης με την ίδια καινοτόμο κυριαρχία που φέρνει στο συμβατικό πεδίο μάχης. Το Ισραήλ -και η Δύση- δεν πρέπει να παραδώσουν τις πλατφόρμες πολυμέσων στους τρομοκράτες. Ο κόσμος, εξάλλου, παρακολουθεί.֍

https://blogs.timesofisrael.com/hamas-is-winning-online/https://cohen.gr/new/articles/middle-east/5096-i-xamas-kerdizei-se-apeftheias-syndesi

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη