13 Ιουν 2021

Επιστροφή στην κανονικότητα: Έρχεται το πρώτο πακέτο «προνομίων» για τους εμβολιασμένους


Ένα πρώτο πακέτο «προνομίων» για τους εμβολιασμένους φαίνεται πως ετοιμάζει για τον Ιούλιο η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΣΚΑΪ», τα εν λόγω σχέδια αναμένεται να αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, ενώ θα πρέπει να έχει περάσει και το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας.


Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν στην ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης, ενώ ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου.

Τέλος τα self test

Εξάλλου, ο ίδιος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, γνωστοποίησε χθες πως από την 1η Ιουλίου θα εξαιρούνται από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ' επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν…

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΣΚΑΪ», η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους, όπως περιγράφηκε παραπάνω, συνεπάγεται την μη υποχρέωσή τους να φορούν μάσκα.

Τα μέτρα ωστόσο, θα παραμείνουν ως έχουν για κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με το πού θα καταλήξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή ειδικών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη