9 Ιουν 2021

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID


Εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, αλλά και ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εν λόγω πιστοποιητικό, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα, δείχνοντας το έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί, ότι έχουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ (72 ωρών για μοριακό τεστ και 48 για γρήγορο τεστ αντιγόνων), είτε, τέλος, ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Εννέα κράτη-μέλη έχουν ήδη εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Κροατία, ενώ τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη εκδώσει το πιστοποιητικό, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο Επίτροπος Ρέιντερς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID, ενώ παράλληλα προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως οι νέοι κάτω των 30 ετών) και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Παράλληλα, η Κομισιόν διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη