21 Ιουν 2021

Κορωνοϊός: «Kαμπανάκι» για το τέταρτο κύμα που αναμένεται το φθινόπωρο


Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους ανεμβολιάστους

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες κρούουν το «καμπανάκι του κινδύνου» ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Το τέταρτο κύμα είναι πολύ πιθανό να έρθει από το φθινόπωρο εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι αποτελεσματικότερο αν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα πλήττει ήδη Βρετανία και Πορτογαλία.

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους», υποστηρίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτησή του στο Facebook.

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους», υποστηρίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας στους τελευταίους ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορούν σχεδόν κατά 95%.

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», αναφέρει ο Αχιλλέας Γραβάνης.

«Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute). Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … (**)», προσθέτει ο καθηγητής Φαρμακολογίας.
«Τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε και μιλάμε για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, να φτάσει στην Ελλάδα και το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40%-60% περισσότερο από τη βρετανική και όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες, οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι».

«Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70%-75% να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. «Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80%-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

https://www.lykavitos.gr/koronoios-megali-anisyxia-gia-to-teta/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη