30 Ιουλ 2021

Γιώργος Καραγιάννης: Τρέχουν έργα άνω του 1,2 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη


Στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μια σειρά έργων -μικρών και μεγάλων- προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο Ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καραγιάννης, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε δύο χρόνια καλύφθηκαν κενά δεκαετιών. «Στη Θεσσαλονίκη χρωστάμε!», είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί ειδικά η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει ζητήματα ουσίας και όχι επικοινωνίας. Και όταν υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα που κρατάνε μια πόλη πίσω, δεν χωράνε ούτε πολιτικοί εγωισμοί και αντιπαραθέσεις, ούτε λόγια του αέρα» τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» έργα αν του 1,2 δις. χωρίς να συνυπολογιστούν σε αυτά το Μετρό και η αναβάθμιση των λεωφορείων.


Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών με το «ολιστικό σχέδιο που εκπονούμε αυτήν τη στιγμή – κατασκευή νέων οδικών έργων και ανακατασκευή των υπαρχόντων - στοχεύουμε στην καλύτερη οδική ασφάλεια και στη μείωση των ατυχημάτων, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, συνολικά της Θεσσαλονίκης, στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος και στη μεγάλη δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών».

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, αναβαθμίστηκε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μια επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ και εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράφηκε ήδη η οδική σύνδεση ΠΑΘΕ και Εγνατία με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της πόλης και στις αρχές Σεπτεμβρίου στήνονται τα εργοτάξια, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα, καθώς και για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Τι είναι το «Θεσσαλονίκη – Flyover»

Απαντώντας στο ερώτημα για τον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, ανέφερε ότι σχεδιάστηκε πριν τη δεκαετία του ’80 και πλέον δεν καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάστηκε το λεγόμενο «Θεσσαλονίκη – Flyover».

«Πρόκειται για μια σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) 13,5 χιλιομέτρων και 370 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια εναέρια γέφυρα δίπλα στον Περιφερειακό. Ουσιαστικά 4,5 χιλιόμετρα συνεχής γέφυρα, 9 χιλιόμετρα υπερυψωμένη περιφερειακή, δηλαδή ένας νέος δρόμος στον περιφερειακό. Και δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αναβαθμίζουμε και τον Περιφερειακό! Όχι μόνο με ασφαλτόστρωση αλλά συνολικά. Δηλαδή θα τον ξαναφτιάξουμε ώστε να ώστε να αποσυμφορηθεί πλήρως η Θεσσαλονίκη σε ό, τι αφορά στα κυκλοφοριακά θέματα», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Μάλιστα, όπως είπε, ο διαγωνισμός έχει περάσει ήδη στη Β’ Φάση και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, ώστε οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2022. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου των 13 χιλιόμετρων, θα έχει 4,5 χλμ. συνεχόμενη γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Τέλος, ο κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην συγκοινωνιακή αναβάθμιση της πόλης αφού καθημερινά προστίθενται και νέα λεωφορεία .

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση και των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Παραλάβαμε 235 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πάνω από 450 και τον Σεπτέμβριο θα μπουν άλλα 80 στην κυκλοφορία με leasing, και σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη