21 Ιουλ 2021

Η απογοήτευση των μαθητών για την ΕΒΕ σε δύο επιστολές στη Νίκη Κεραμέως


Οι Πανελλήνιες 2021 σημαδεύονται από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς όπως φαίνεται δεν είναι μόνο οι 25.000 μαθητές που μένουν εκτός και δεν μπορούν να κάνουν μηχανογραφικό, αλλά υπάρχουν και πολλοί μαθητές που έγραψαν καλά, ορισμένοι αρίστευσαν, πέρασαν τις περυσινές βάσεις, όμως δεν μπαίνουν στη σχολή που επιθυμούν.


Το μέλλον τους θα αλλάξει, η απαγοήτευση ξεκινάει από τα 17 χρόνια, καθώς παρά τη μεγάλη επιτυχία τους μέσα σε χρονιά πανδημίας, βλέπουν ότι δεν μπορούν να εισαχθούν στη σχολή που θέλουν εξαιτίας του νέου συστήματος με την ΕΒΕ.

Η περίπτωση που έφτασε μέχρι τη Βουλή δεν είναι σίγουρα η μοναδική.

Ο νεαρός Διονύσης κατάφερε μέσα στη χρονιά του covid να συγκεντρώσει 20.988 μόρια, αλλά δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ο Διονύσης Κατάκαλος από το 1ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών λέει στην επιστολή του πως είναι ένας «αριστούχος αποτυχημένος», καθώς παρά τις υψηλές επιδόσεις, δεν περνάει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ή του ΑΠΘ.


«Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1.838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση (…) παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13,6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14,03. Έτσι για 0,43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα» γράφει στην επιστολή του.

Ολόκληρη η επιστολή του στη Νίκη Κεραμέως


Αξιότιμη κα υπουργέ,

Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και για αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος χωρίς να σταθώ σε προσωπικές απόψεις. Είμαι τελειόφοιτος μαθητής του λυκείου και από σήμερα ένας

Αποτυχημένος άριστος και συμμετείχα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στοχεύοντας να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ.

Κατάφερα με κόπο να συγκεντρώσω 20.988 μονάδες στο σύνολο (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο), δηλαδή 1838 μονάδες πάνω από την περσινή βάση. Όμως σήμερα έμαθα ότι παρότι αρίστευσα δεν θα μπορέσω να εισαχθώ στο ΕΜΠ, ούτε στην δεύτερη επιλογή μου που ήταν το ΑΠΘ. Αυτό συμβαίνει γιατί στο ελεύθερο σχέδιο η βαθμολογία μου ήταν 13.6 μονάδες ενώ η ΕΒΕ του αντίστοιχου ειδικού μαθήματος ήταν 14.03. Έτσι για 0.43 μονάδες στο ελεύθερο σχέδιο μου στερείται η θέση για την οποία πάλεψα.

Σκεπτόμενος τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι δεκάδες συμμαθητές μου βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μου δημιουργούνται οι εξής απορίες:

Δεν είναι άδικο το ίδιο νομοσχέδιο που «διακρίνει» τους άριστους να τους αποκλείει συγχρόνως και από τα πανεπιστήμια; Και πως καλείται ένας μαθητής που δεν κάνει σχέδιο στο σχολείο και διδάσκεται ελεύθερο και γραμμικό διαδικτυακά να μπορέσει να αποδώσει ικανοποιητικά;

Μήπως θα ήταν δίκαιο να επαναφέρετε φέτος η βάση του 10 ως κριτήριο εισαγωγής στην αρχιτεκτονική;

Ή οι συντελεστές των ΕΒΕ σε όλα τα πανεπιστήμια να γίνουν ίσοι με 0.8;

Σας παρακαλώ να αναστοχαστείτε την μη εσκεμμένη αστοχία της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα του σχεδίου και να μην στερήσετε την θέση από μένα και δεκάδες άλλους συμμαθητές μου τα όνειρά μας.

Με εκτίμηση

Κατάκαλος Διονύσιος

1o πρότυπο λύκειο Αθηνών.

Η απάντηση της Κεραμέως

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε η υπουργός Παιδείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην επιστολή του αριστούχου μαθητή, ο οποίος δεν μπορεί λόγω Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής να μπει στη σχολή της επιλογής του και σημείωσε «μην απαντήσετε σε μένα. Να απαντήσετε στον Διονύση. Στους χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους».

Συνεχίζοντας την επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε «εκ προμελέτης έγκλημα ο αποκλεισμός 20-30 χιλιάδων μαθητών. Εκ προμελέτης έγκλημα που αφορά και μια σειρά από τμήματα που δεν θα έχουν επάρκεια φοιτητών και θα οδηγηθούν σε μαρασμό ή σε κλείσιμο. Η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά και ο πρωθυπουργός αποδεικνύεστε έως οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων που πέρασαν από τα κυβερνητικά έδρανα αυτής της χώρας».

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην περίπτωση μαθητή, του πρώτου πρότυπου λυκείου Αθηνών, που αν και αριστούχος με 20.988 μόρια και 1.838 πάνω από την περσινή βάση έμεινε εκτός της Αρχιτεκτονικής Σχολής λόγω της ελάχιστης βάσης στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, η κ. Κεραμέως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας. Τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μην έχουν λόγο. Επί διακυβέρνησής του έμπαιναν με βαθμό, ένα, δύο τρία, τέσσερα. Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές», επισήμανε η υπουργός Παιδείας.

Νέα επιστολή για μαθήτρια με 16.000 μόρια

Μαθήτρια έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, έπιασε 16.000 μόρια, αλλά με τις Βάσεις 2021 δεν μπορεί να μπει στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής που πέρυσι είχαν βάση εισαγωγής 13.941 μόρια.

Ο πατέρας της, καθηγητής φυσικής αγωγής δημοτικής εκπαίδευσης, απέστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μέσω της οποία ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Εξηγεί ότι ουδείς γνώριζε πως υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα, γεγονός που έκανε πολλούς μαθητές να πιστεύουν ότι, αφού ξεπερνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής όσον αφορά στα μόρια, θα μπορούσαν να δηλώσουν τη σχολή της επιθυμίας τους.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του:

«Αξιότιμη κ.α Υπουργέ,

Η θέσπιση του νόμου του ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και ειδικότερα των πρακτικών δοκιμασιών για τα ΤΕΦΑΑ δεν έγινε ποτέ γνωστη στους μαθητές και στους γονείς των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της κόρης μου και άλλων μαθητών στο να δηλώσουν για πρώτη τους επιλογή τα ΤΕΦΑΑ και ενώ προσέγγισε τα 16.000 μόρια με στόχο τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (13.941) πέρσι αδυνατεί να τα δηλώσει καθώς δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση στα πρακτικά αγωνίσματα.

Θεωρώ για μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τους μαθητές, με αποχή δια ζώσης εκπαίδευσης και με κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, το να αποκλειστούν από την σχολή της επιθυμίας τους εξαιτίας χαμηλών επιδόσεων στα αγωνίσματα είναι άδικο.

Το γεγονός ότι δεν γνώριζε κανένας πως ύπαρχε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα έκανε πολλούς μαθητές να πιστεύουν οτι αφού ξεπερνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής όσον αφορά τα μόρια θα μπορούσαν να δηλώσουν την σχολή της επιθυμίας τους.

Θα παρακαλούσα έστω και τελευταία στιγμή να επανεξετάσετε το διπλό κόφτη των υποψηφίων για να υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Με εκτίμηση, Π. Νικολαος καθηγητής φυσικής αγωγής δημοτικής εκπαίδευσης».



https://www.ieidiseis.gr/ellada/102536/i-apogoitefsi-ton-mathiton-gia-tin-eve-se-dyo-epistoles-sti-niki-kerameos
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη