21 Ιουλ 2021

Λουκέτο στην καθημερινή «Αυγή» - Στον αέρα και το «Κόκκινο»


Ο Αλέξης Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα, και ειδικά από τότε που ήρθε στην επιφάνεια η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ, κομπορρημονεί ότι το κόμμα του πλήρωσε πριν έναν χρόνο και τις τελευταία δόση στην τράπεζα και «δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ», όπως αυτάρεσκα δηλώνει. Όμως, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «καθαρά» οικονομικά με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ιδιόκτητο κτίριο (το ένα από τα δύο, το άλλο σκέφτονται να το ξενοικιάσουν...) τόσο χάλια είναι η κατάσταση στα κομματικά μίντια.

Εκεί, δηλαδή, που... αναμένεται η «σφαγή του Δράμαλη». Η συζήτηση ξεκινά από πολύ παλιά: μία από τις προσφιλέστερες συζητήσεις στην εσωκομματική κουζίνα της Κουμουνδούρου αφορά στο ερώτημα αν «κλείνει η Αυγή» ή «πόσο μέσα μας βάζει το κόκκινο». Βεβαίως, όπως συμβαίνει συνήθως στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλά πράγματα μπορεί να συζητούνται, πολλοί μπορεί να εκφράζουν ιδέες, όμως στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Είναι το περίφημο «έχω μία φοβερή ιδέα για να... κάνετε», που ως νοοτροπία κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Εν πάση περιπτώσει, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμαζόταν για τα «πέτρινα χρόνια» της αντιπολίτευσης (που θα διαρκέσουν πολύ, ως φαίνεται...) έδωσε εντολή να λάβει σάρκα και οστά το περίφημο σχέδιο για τον «κόκκινο» μιντιακό όμιλο και, πράγματι, έγινε ένα σοβαρό βήμα: η μετακόμιση όλων των Μέσων σε ένα κοινό κτίριο, ώστε να ξεκινήσει η
οικονομία κλίμακας. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το... κουβεντιάζει δύο χρόνια και να χάσει μία ευκαιρία ενός πολύ φθηνού κτηρίου επί της οδού Αιόλου, εν τέλει βρήκε ένα επίσης φθηνό –αλλά λίγο «χρέπι» - στην Δεληγιώργη, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Κάπως έτσι, η «Αυγή» έφυγε από το ιστορικό κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια και οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» στερήθηκαν τη ζωντάνια του Ψυρρή και της οδού Σαρρή με τα ωραία μπαρ και τα ενδιαφέροντα θέατρα.

Όμως, όσο κι αν η μετακόμιση έγινε και πλέον όλα τα «κόκκινα» μίντια συστεγάζονται στο Μεταξουργείο, έμεινε πίσω το πλέον σοβαρό κομμάτι: η λογιστική ενιαιοποίησή τους ώστε να λειτουργούν και οικονομικά ως όμιλος. Βεβαίως, για τους γνωρίζοντες τα ελάχιστα οικονομικά, λογιστική ενοποίηση μεταξύ ελλειμματικών και υπερχρεωμένων εταιρειών δεν μπορεί να γίνει, αν δεν προηγηθεί αναδιάρθρωση. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η μεγάλη ώρα.

Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί και, όπως λένε πληροφορίες της στήλης, ο «μεγάλος» -ήτοι ο Αλέξης Τσίπρας- έχει δώσει το «πράσινο φως»: οι απολύσεις θα φτάσουν τις 30, το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα κλείσει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πιει το πικρό ποτήρι του πολιτικού κόστους, όπως έγινε στο παρελθόν με τον Περισσό και τις απολύσεις στον Ριζοσπάστη και τον 902, όπως και με το «λουκέτο» στην Τυποεκδοτική.

Η κατάσταση στην οδό Δεληγιώργη ήδη μυρίζει μπαρούτι και είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι στα «κόκκινα» μίντια δεν... τρελάθηκαν ξαφνικά να κάνουν στάση εργασίας για οφειλόμενα 1,5 (!) μήνα από το... 2016. Απλώς, ξέρουν το τσουνάμι που έρχεται και στέλνουν τα σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος. Διαμηνύουν, δηλαδή, ότι δε θα είναι εύκολα θύματα ούτε θα το βάλουν κάτω έτσι απλά.

Εξάλλου, τα οικονομικά του «ομίλου» πάνε από το κακό στο χειρότερο, ενώ η οικονομική εξισορρόπηση που είχε καταφέρει η προηγούμενη διοίκηση Στούμπου έχει πάει περίπατο. Προς τούτο, εξάλλου, συνέβαλαν και οι περισσότερες από... 20 προσλήψεις «εκλεκτών» (αλλά και η κάλυψη κάποιων πραγματικών αναγκών, για να είμαστε δίκαιοι) που δρομολογήθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε να γεύεται τους γλυκούς χυμούς της εξουσίας.

Ταυτοχρόνως, πέραν των οικονομικών προβλημάτων, υπάρχουν και πολιτικές, όπως και εσωκομματικές, εμπλοκές: για παράδειγμα, άσπονδοι φίλοι του διευθυντή της «Αυγής», Άγγελου Τσέκερη, τον κατηγορούν πως πολύ συχνά πετάει «σπόντες» για την «γραμμή» του κόμματος, που αφορούν συγκεκριμένα στελέχη. Βεβαίως, ο Τσέκερης είχε και έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τσίπρα και δεν αποκλείεται τα βέλη που εκτοξεύονται να έχουν ως στόχο αυτή την... ανοιχτή γραμμή. Επίσης, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ
βαθμολογούν κάτω από τη βάση και τη διεύθυνση του Νίκου Ξυδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», παρά τα «τσιμπημένα» ποσοστά του.

Βεβαίως, ο ντυμένος πάντα στην πένα με τα λινά του κοστούμια και τα μυρωδάτα «Τοσκανέλο» πουράκια του Ξυδάκης έπεφτε πάντα κομματάκι δύσπεπτος σε ένα κομμάτι των ΣΥΡΙΖΑίων –είναι, βλέπετε, πολύ κοσμοπολίτης για τα γούστα τους. Στο εσωκομματικό σκηνικό, πάντως, η διαπραγμάτευση αφορά και την εφημερίδα «Εποχή», στην οποία αναφέρεται η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» και κυρίως οι «μπανιάδες» Οι «μπανιάδες», λοιπόν, αφού κατάφεραν πριν έναν χρόνο να «κάψουν» το σχέδιο για συγχώνευση της εφημερίδας τους με την Αυγή και ένθεσή τους στην κυριακάτικη Αυγή, τώρα το μόνο που ζητούν –και το έχουν πετύχει, όπως μαθαίνει η στήλη- είναι να... μην τους πειράξουν την Εποχή.

Πάντως, όσο κι αν ο κύβος έχει όντως ριφθεί και η σφαγή είναι θέμα εβδομάδων –αν όχι ημερών- ακόμη και ορισμένοι «προεδρικοί» αμφιβάλλουν αν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα: βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό πρόβλημα με τα μίντια και η προοπτική να στερηθεί το κομματικό του φύλλο από τις καθημερινές εκδόσεις, τα «πρωινάδικα» και τα «μανταλάκια» των περιπτέρων είναι κάτι που προβληματίζει ολοένα και περισσότερους. Στους οποίους, πάντως, οι υπερασπιστές της απόφασης για την «σφαγή», απαντούν ρωτώντας τους αν ξέρουν πού... φυτρώνουν τα λεφτόδεντρα.

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη