9 Ιουλ 2021

Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ωραία


Γράφει ο Aaron E. Carroll
Στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός χρειάστηκε πάντα να γίνει υποχρεωτικός για να ξεπεραστούν σοβαρές ασθένειες.

Θα ήταν καλό οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούσαν να πετύχουν ανοσία της αγέλης χρησιμοποιώντας μόνο κίνητρα για τον εμβολιασμό, όπως εισιτήρια για αγώνες και τζάμπα μπύρα. Στους Αμερικανούς δεν αρέσει να τους λένε τι να κάνουν και οι δημόσιοι λειτουργοί σχεδόν πάντα θα προτιμούσαν να μοιράζουν μετρητά, αντί να πρέπει να επιβάλουν τιμωρίες.


Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι μια εντολή για εμβολιασμό είναι κάτι αντι-αμερικανικό, αν και αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Κατά την Αμερικανική Επανάσταση ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς ήταν κοινός στην Ευρώπη. Έτσι, ο βρετανικός στρατός ήταν σε μεγάλο βαθμό ασφαλής από την ασθένεια, ενώ ο στρατός των εποίκων δεν ήταν.

Ο στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον αναγνώρισε ότι ο υποχρεωτικός μαζικός εμβολιασμός ήταν αναγκαίος για να νικήσει τον πόλεμο και το είπε αυτό στο Κογκρέσο το 1777. Αν και συνάντησε αντίσταση, η απόφασή του είχε αποτέλεσμα. Αν και εστίες ευλογιάς ήταν κοινές τα επόμενα λίγα χρόνια, επηρεάζοντας μαζικά όσους ήταν ευπαθείς στην προσβολή από την ασθένεια, κανένα από τα επαναστατικά συντάγματα δεν ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της ασθένειας στη διάρκεια της νότιας εκστρατείας και η συγκεκριμένη απόφαση αναμφισβήτητα βοήθησε να κερδηθεί ο πολυετής πόλεμος.

Σήμερα, τα ποσοστά εμβολιασμού χάνουν τη δυναμική τους σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και πλέον σχεδόν όλοι οι θάνατοι από Covid-19 είναι μεταξύ των ανεμβολίαστων. Στην Ιντιάνα, την πολιτεία που ζω, μόνο οι μισοί ηλικίας 18 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κάποιες πολιτείες, μεταξύ των οποίων και το γειτονικό Οχάιο, έχουν δρομολογήσει λοταρίες και δίνουν δώρα σε μια προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτά είναι τα λεγόμενα καρότα, ή θετική συμπεριφορική ώθηση.

Όταν πρόκειται για κίνητρα, στους περισσότερους ανθρώπους αρέσουν τα καρότα. Κάποιες φορές ωστόσο, χρειάζεται και η ράβδος.

Όταν οι ΗΠΑ πολεμούσαν την ευλογιά πριν από πολλά χρόνια, χρειάστηκε ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός ώστε να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι. Για να εξαφανιστεί η πολιομυελίτιδα χρειάστηκε να γίνει το ίδιο. Σχεδόν όλες οι μεγάλες μολυσματικές ασθένειες στη χώρα - ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, κοκκύτης, διφθερίτιδα και άλλα, αντιμετωπίστηκαν μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να είναι εμβολιασμένη και με τον καιρό, μεγαλώνουν για να γίνουν εμβολιασμένοι ενήλικες. Έτσι πετυχαίνει η χώρα την πραγματική ανοσία της αγέλης.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει δεκαετίες. Η νόσος Covid-19 αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έχουμε πολύ χρόνο.

Τα εμβόλια με τεχνολογία mRNA που κατασκεύασαν η Moderna και οι Pfizer-BioNTech, αναμένεται σύντομα να εξασφαλίσουν πλήρη έγκριση για χρήση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κάτι που μπορεί να είναι αναγκαίο για ευρύτερους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αν και είναι ήδη γνωστό ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς έχουν ήδη δοθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, με την πλήρη έγκριση περισσότεροι φορείς θα ορίσουν ότι οι υπάλληλοι τους θα πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την πανδημία χωρίς τέτοιες αποφάσεις.

Η αμερικανική εμπειρία για ασθένειες για τις οποίες ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός επίσης μας δίνει μαθήματα: σε αυτές τις περιπτώσεις, το ποσοστό του εμβολιασμού παρέμεινε πολύ χαμηλότερο από το επιθυμητό. Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωµάτων το οποίο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, προστατεύει κατά μιας ιδιαίτερα διαδεδομένης και συχνά ασυμπτωματικής σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Παρά τις εκκλήσεις να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, είναι προϋπόθεση στα σχολεία σε λίγες μόνο πολιτείες: Ουάσιγκτον, DC και Πουέρτο Ρίκο και δεν έχει γίνει ποτέ υποχρεωτικός εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, όπου θα έκανε περισσότερο καλό.

Αν και το εμβόλιο εγκρίθηκε το 2006, μόνο σχεδόν οι μισοί έφηβοι καλύπτονται σήμερα. Ακόμα χειρότερα, μόνο το 22% στην ηλικία 18 με 26, που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σπάνια γίνεται υποχρεωτικός και οι ΗΠΑ δεν έχουν καν πλησιάσει τα ποσοστά προστασίας που θα ήθελαν οι ειδικοί, ακόμα και σε πανδημίες.


Όταν το θέμα είναι η ανοσία της αγέλης, η κοινότητα είναι σημαντική. Ο βαθμός του εμβολιασμού σε εθνικό ή πολιτειακό επίπεδο είναι λιγότερο σημαντικός από το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους ζούμε και αλληλεπιδράμε. Αυτό σημαίνει ότι πιο μικρές ομάδες μπορούν να αναλάβουν δράση για να προστατευτούν από τη νόσο Covid-19. Ένας αριθμός νοσοκομείων και δομών υγείας έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό καθώς κινδυνεύουν περισσότερο.

Κάποια κολέγια και πανεπιστήμια έχουν επίσης ζητήσει από τους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό να εμβολιαστούν πριν την επιστροφή τους για το νέο έτος. Οι σχολές θέλουν να επιστρέψουν στις γεμάτες τάξεις, τις θορυβώδεις τραπεζαρίες και τη δυναμική σχολική ζωή. Θέλουν να μπορούν οι φοιτητές να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, εκδηλώσεις ακόμα και πάρτι χωρίς τον φόβο για εστίες λοιμώξεων. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να επιτευχθούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό γρήγορα και με ασφάλεια είναι με τον εμβολιασμό.

Περισσότερα από 500 κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μέχρι σήμερα. Το δικό μου πανεπιστήμιο, το Indiana University, όπου είμαι επικεφαλής Δημόσιας Υγείας, είναι μεταξύ αυτών. Σχολεία όπως το δικό μας θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να φτάσουμε στο επίπεδο της ασφάλειας που χρειάζεται για να ανοίξουμε και πάλι χωρίς νέα ξεσπάσματα του ιού ή κάτι χειρότερο είναι να πετύχουμε σχεδόν όλοι να έχουν ανοσία.

Κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κάνει το ίδιο. Πολλοί στο σύστημα υγείας της Ιντιάνα έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Θα υπάρξουν αντιδράσεις σε αυτό. (Κάποιοι μαθητές ήδη υπέβαλαν μηνύσεις κατά του Indiana University, για παράδειγμα). Αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτή η υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε εμβόλια με το ζόρι στους ανθρώπους αυτούς. Η εντολή για τον νόμο για Προσιτή Οικονομικά Υγειονομική Περίθαλψη (Affordable Care Act) ήταν ουσιαστικά ένας φόρος. Άλλοι κανονισμοί, όπως αυτοί που επιβάλλουν οι εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων, σημαίνουν ότι δεν θα μπορείς να κάνεις συγκεκριμένες διακοπές φέτος χωρίς εμβόλιο.

Και θα πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους. Άλλοι έχουν θρησκευτικής φύσεως αντιρρήσεις και τέτοιες εξαιρέσεις προστατεύονται από νόμους καθώς και από τη συνήθεια. Θα πρέπει όλοι να νιώθουμε άνετα με αυτό. Για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, ακόμα και για να εξαφανίσουμε τις ασθένειες δεν χρειάζεται το ποσοστό του εμβολιασμού να φτάσει το 100%. Χρειάζεται απλά να φτάσουμε σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε αυτοί που έχουν ανοσία να προστατεύσουν αυτούς που δεν έχουν. Και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχουμε ακόμα φτάσει κοντά.

Όταν ο εμβολιασμός είναι η προκαθορισμένη κατάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται. Οι εντολές δεν είναι κάτι δημοφιλές, λίγα μέτρα δημόσιας υγείας είναι. Ωστόσο δουλεύουν.

* Ο Aaron E. Carroll είναι καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Indiana και αντιπρόεδρος στο Regenstrief Institute. Αρθρογραφεί για θέματα υγείας στο The Incidental Economist.

© 2021 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"

https://www.capital.gr/story/3558355

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη