15 Ιουλ 2021

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες ημερήσια κρούσματα


Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία έκανε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση.


Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».

Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή και 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

Η πίεση στα νοσοκομεία

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχιος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας. «Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο.

Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία.

Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπωςείχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Περί υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών. «Ακόμα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά είναι ελάχιστοι. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», τόνισε.

Καμπανάκι από Παπαευαγγέλου

«Σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τον Αύγουστο»... Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για τη ραγδαία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης αφού ο ιός, όπως παρατηρεί, δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέραν από την ομάδα των νέων.

Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει, ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν την λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι και οι διασκεδάσεις» είπε εξηγώντας πως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά.

«Υπήρχε πραγματικά μεγάλη ανακούφιση όταν τις προηγούμενες εβδομάδες μπορούσαμε να μιλάμε με αισιοδοξία, για καλά νέα. Τώρα δεν μπορούμε πια, βλέπουμε τα νούμερα να αυξάνουν», ανέφερε η ειδικός.

Αριθμός κρουσμάτων

«Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε θα έχουμε πολύ περισσότερα» υπογράμμισε η κ.Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στην χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου προέβη σε μια χοντρική εκτίμηση πως εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στην χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως παρατήρησε η κ. Παπαευαγγέλου, τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και υπήρχε το τρίτο κύμα, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε 2 μόλις εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπαευαγγέλου εκτιμά πως για το παραπάνω δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και κάνει λόγο για συνδυασμό πραγμάτων.

Aνησυχία στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχία προκαλούν στη Θεσσαλονίκη οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ σύμφωνα και με τις σχετικές μετρήσεις στα λύματα της πόλης το ιικό φορτίο έχει ανέβει κατά 133%.

«Αρχίζουμε και ανησυχούμε. Έχουμε την άσχημη εμπειρία και του περσινού καλοκαιριού, και τον τραγικό Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Την προηγούμενη Δευτέρα, προχθές, είχαμε αύξηση πάνω από 250% στα ενεργά κρούσματα. Αυτό συνάδει με τις αναλύσεις που κάνει το ΑΠΘ για το ιικό φορτίο. Μέχρι στιγμής η κατάσταση σε νοσηλεία είναι καλή.

Τα κρούσματα δεν οδηγούνται σε νοσηλεία, δεν οδηγούνται σε ΜΕΘ», είπε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Προφανώς η αύξηση οφείλεται στη διασκέδαση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός, είναι γύρω στα 25.

Μπορεί σε αυτές τις ηλικίες να έχουμε ενεργά κρούσματα χωρίς νοσηλεία, αλλά μπορεί από αυτές τις ηλικίες να μεταδοθεί ο ιός σε πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, μεγαλύτερης ηλικίας», συνέχισε ο ίδιος. «Φέτος έχουμε το τεράστιο δώρο που δεν είχαμε πέρυσι.

Έχουμε το θείο δώρο του εμβολιασμού, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θέλει. Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί, πάει πολύ καλά στους εμβολιασμούς. Αλλά η ανοσία είναι κάτω από το 60%, οπότε έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας στους εμβολιασμούς.

Έχουμε και τη φυσική ανοσία και ίσως για αυτό ακόμα δεν βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι μας, να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ και μπορεί να έχουμε άσχημα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο πώς είδαν τα νέα μέτρα οι άνθρωποι της αγοράς, ο ίδιος είπε ότι «Υπάρχει ένα σφίξιμο για το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα, πώς θα μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Προφανώς οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να γίνουν ελεγκτές. Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης. Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, πρέπει όμως να δούμε όλοι πως θα προφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόση προσπάθεια».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη