22 Ιουλ 2021

Κορωνοϊός: Το βλέμμα των ειδικών στραμμένο στα νησιά - Επανεξετάζεται το lockdown της Μυκόνου


Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με το ζήτημα της Μυκόνου να βρίσκεται στο επίκεντρο, εν μέσω τουριστικής σεζόν και έντονων αντιδράσεων στο νησί μετά την επιβολή του lockdown λόγω αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού και μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για 10.000 κρούσματα τη μέρα, με τη άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει». Ενδεικτικά, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου το ινδικό στέλεχος «έφερε» 15.000 κρούσματα στη χώρα. Το «καμπανάκι» της Μυκόνου δεν αποκλείεται να χτυπήσει και για άλλα νησιά, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη και το Ρέθυμνο της Κρήτης.


Μετά τη Μύκονο που κατέγραψε 463 κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερο έντονη είναι η ανησυχία για την Πάρο με 221 κούσματα και τη Θήρα με 193. Μάλιστα, ήδη επιστήμονες προτείνουν διακοπές μόνο για εμβολιασμένους για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα.

Στην Κρήτη η παραλλαγή Δέλτα παρελαύνει, καθώς μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο, 910 στο Ρέθυμνο, ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.

Τούτων δοθέντων οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα σενάρια ακόμη για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, θα επαληθευτούν.
Αυξάνονται οι εισαγωγές

Και στο ΕΣΥ άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Οι εισαγωγές από 38 την πρώτη Ιουλίου, σχεδόν διπλασιάστηκαν μια εβδομάδα αργότερα, ενώ χθες έφτασαν τις 161.

Ήδη στα νοσοκομεία δημιουργούνται και πάλι κλινικές κορωνοϊού, με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.
Προς άρση του lockdown στη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο δεν αναμένεται να πάρουν παράταση.

Πιθανότατα το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.
Νησιά στο... κόκκινο

Από τη μελέτη όλων των δεικτών προκύπτει ότι αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

Εν δυνάμει στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ή και τοπικό lockdown, αν και οι υπόλοιποι δείκτες που εξετάζουν οι ειδικοί συνηγορήσουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη