6 Αυγ 2021

80 πυρκαγιές σε μισή ώρα, ή τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια


Έτσι ξαφνικά το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, μέσα σε μισή ώρα ξέσπασαν λόγω καύσωνα 80 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα;

Το να μην έχει κάποιος την τάση να ερμηνεύσει την πραγματικότητα με συνωμοτικά κριτήρια είναι ένα. Το να παρατηρεί όμως και βιασμούς της λογικής είναι άλλο. Σε κάθε περίπτωση δε, ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί απορίες και αυτές οι τελευταίες απαιτούν ορθολογικές στο μέτρο του δυνατού απαντήσεις και ερμηνείες.


Του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

Ας δούμε όμως τι λένε τα γεγονότα. Την Τρίτη 3 Αυγούστου στις 14:00, η κρατική τηλεόραση διακόπτει την αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων και αναγγέλλει ότι μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στη Βαρυμπόμπη.

Λίγη ώρα αργότερα ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων αναγγέλλει ότι 81 πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα και τονίζει ότι αυτή της Βαρυμπόμπης οφείλεται σε έκρηξη ενός μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Υπογραμμίζει δε ότι αυτή η τελευταία, έρευνά το φαινόμενο. Λίγα λεπτά αργότερα αρχίζουν τα περίεργα.

Ενώ οι δύο ρεπόρτερ της ΕΡΤ (Κακκαβάς, Γιανοπούλου) παρουσιάζουν τα γεγονότα που βλέπουν και λένε ότι επειδή δεν υπάρχει ισχυρός άνεμος η πυρκαγιά ίσως τεθεί υπό έλεγχο, ο παρουσιαστής των ειδήσεων φαίνεται να έχει διαφορετική αντίληψη των γεγονότων.

Συνεχώς ερωτά αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα κάτι που εκείνη την ώρα δεν δικαιολογείται από την έκταση της φωτιάς.

Είναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ παρουσιαστή και ρεπόρτερ, με τον τηλεθεατή να έχει την αίσθηση ότι κάποιοι περιμένουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όσο περνά η ώρα όμως, ναι μεν η πυρκαγιά παίρνει τεράστιες και ανεξήγητες για όσους γνωρίζουν την περιοχή διαστάσεις, πλήν όμως χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Περιουσίες και επιχειρήσεις χάνονται, όχι όμως και άνθρωποι. Όσο για τις δυνάμεις που δίνουν αγώνα με αυταπάρνηση, τα καταφέρνουν. Αυτή η επιτυχής αντιμετώπιση της τραγωδίας, έναν διαδικτυακό όχλο τον εκνευρίζει.

Και όπως προκύπτει από ηλίθια και εμπαθή σχόλια στο Διαδίκτυο, κάποιοι περίμεναν πως και πως να δουν ανθρώπους να καίγονται.

Δεν τους γίνεται το χατήρι όμως και γι’αυτό πλειοδοτούν σε αχρειότητα. Από το στύλ των επιχειρημάτων τους, αυτοί που περίμεναν κάτι τέτοιο, είναι οι σύμμαχοι στην Κυβέρνηση του 2018, όταν η Χώρα θρήνησε νεκρούς στο Μάτι. Είναι μερικοί από τους γελοίους που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, απαντώντας σε μια ερώτηση διατυπωμένη στα… αγγλικά.

Όταν λοιπόν υπάρχει στη χώρα ένας κόσμος που για να σκεφτεί αρνείται να χρησιμοποιήσει φαιά ουσία και προκρίνει άλλου είδους υλικό, το να εκδηλώνονται μέσα σε οικισμούς 80 πυρκαγιές την ίδια μέρα, ίσως να μοιάζει με αυτό που λέει η λαϊκή σοφία: «τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια;».



https://www.lykavitos.gr/80-pyrkagies-se-misi-ora-i-ti-kanei-niaou/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη