3 Αυγ 2021

«Βόμβα» Πούτιν: “Κύπρος με εγγυήσεις ΟΗΕ, απαλλαγμένη επομένως από τουρκικά στρατεύματα”


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδοκιμάζει επίσης ως απαράδεκτες τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, που παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών

«Ως βόμβα» χαρακτηρίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τη ριζοσπαστική και καινοτόμα πρόταση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για «αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων της Κύπρου, με εγγυήσεις ασφαλείας του ΟΗΕ»

Η πρόταση αυτή, μαζί με την αποδοκιμασία των τουρκικών μονομερών ενεργειών στην Αμμόχωστο, περιέχεται σε επιστολή του πρόεδρου της Ρωσίας προς τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Η πρόταση Πούτιν, κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ταράζει τα σημερινά “λιμνάζοντα νερά” στη Κύπρο, και βάζει φραγμό στα επιθετικά και επεκτατικά τουρκικά σχέδια καταστροφής του κυπριακού κράτους και άλωσης του νησιού.

Η πρόταση Πούτιν, επίσης, πάντα κατά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανατρέπει όλα τα σημερινά δεδομένα γύρω από το Κυπριακό αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού καταργεί τις Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου μαζί με τις απαράδεκτες αποικιακές εγγυήσεις που τη συνοδεύουν, αφαιρεί και το τελευταίο φύλλο συκής για την “νόμιμη” παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και υποχρεώνει τη Τουρκία στην απόσυρσή τους και επομένως οδηγεί σε ναυάγιο τα στρατηγικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου και κατ’ επέκταση τα σχέδια της για τον έλεγχο της Αν. Μεσογείου και του Αιγαιακού χώρου.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντί να συνεχίζει την επιζήμια αντιρωσική πολιτική της, οφείλει, σε συνεργασία με τη Κύπρο, να στηρίξει ολόθερμα της πρόταση Πούτιν και να αναλάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες για την προώθησή της σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα φόρα τα οποία συμμετέχει, θέτοντας έτσι τον Κυπριακό σε νέα βάση και δίνοντας του νέες προοπτικές, νέες συμμαχίες και δυνατότητες.

Στη συνέχεια παραθέτουμε αναλυτικό ρεπορτάζ με το περιεχόμενο της επιστολής Πούτιν.
Με επιστολή του στον πρόεδρο της Κύπρου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει “απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ” και εκφράζει τη στήριξη της Ρωσίας για μία λύση στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε επιστολή στον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία ξεκαθαρίζει πως η Ρωσία θεωρεί «απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ» σχετικά με πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.
Σύμφωνα με το κυπριακό Μέσο, στην απαντητική του επιστολή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «έχω διαβάσει με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021 που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5+ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται ανησυχία για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».
Ξεκαθαρίζει δε πως «θεωρούμε απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι η Ρωσία «στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και προνοούν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισημαίνει ότι η Ρωσία θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, τόσο σε επίπεδο των ΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές της.
Σύμφωνα με την επιστολή Πούτιν, η Ρωσία πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και επίσης για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις των ΗΕ.
Καταλήγοντας, ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Νίκο Αναστασιάδη για τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που αφορά θέματα διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας.

iskra.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη