27 Σεπ 2021

Κλείνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τις 3 φρεγάτες - Αύριο οι ανακοινώσεις


Μια συμφωνία ύψιστης πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες ως των πολεμικών πλοίων που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.


Για το θέμα είχε εκτενή αναφορά το «Καρφί» στη σαββατιάτικη έκδοση.

Δρομολόγια Παρίσι-Ουάσιγκτον-Παρίσι οι… φρεγάτες μας

Η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και τους τριγμούς που έχει προκαλέσει η νέα συμμαχία των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Αυστραλία κόντρα στην Κίνα, καθιστούν αναγκαία την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης μέχρι πρόσφατα έκλεινε προς τη μεριά των Αμερικανών.

Το Μαξίμου είχε αποφασίσει να εργαλειοποιήσει διπλωματικά τη μεγάλη αυτή σύμβαση που αναμένεται να ξεπεράσει τα πέντε δις ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια του νέου Αμερικανού προέδρου.

Βέβαια στην πορεία αποδείχτηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με την Τουρκία για να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα ακόμα και αν η προμήθεια των φρεγατών κατευθύνονταν στον αμερικανικό κολοσσό της Lockheed Martin.

Όλοι πλέον προεξοφλούν ότι η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Αφρική, γιατί οι Αμερικανοί εστιάζουν το σύνολο της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση της κινεζικής διείσδυσης.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν και τη βάση στο Ιράκ, αναβαθμίζοντας αυτομάτως τον ρόλο της Τουρκίας.

Μόνος αταλάντευτος σύμμαχος η Γαλλία

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο μόνος σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει αντανακλαστικά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θωρακίσει τα ελληνικά σύνορα και να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, βραχυκυκλώνει τη σύμβαση για τις φρεγάτες και για πρώτη φορά το Μαξίμου προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο να αναθέσει τελικά στους Γάλλους, τη ναυπήγηση των φρεγατών.

Που στηρίζονται οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και γι΄ αυτό πριν από λίγες ημέρες κάλεσαν τον αντιπρόσωπο της Lockheed Martin στην Ελλάδα που χειρίζεται το project με τις φρεγάτες για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Lockheed Martin επαναφέρει στο προσκήνιο τον έμπειρο Ντένη Πλέσσα, για να χειριστεί την επίμαχη σύμβαση, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της Lockheed Martin είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά για προμήθειες μαχητικών F-16 και F-15.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η Lockheed Martin να διατύπωσε εκ νέου πρόταση για κατασκευή νέου τύπου φρεγατών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις που διατυπώνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεν ανταποκρίνεται στα επιχειρησιακά δεδομένα της Μεσογείου.

Δεν αποκλείεται επίσης να συνδυαστεί η νέα πρόταση και με τη χρηματοδότηση προμήθειας μαχητικών F-15 νέας γενιάς.

Βέβαια η απόφαση για την προμήθεια των φρεγατών είναι καθαρά πολιτική.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων τότε το Μαξίμου θα προκρίνει τη γαλλική NAVAL για τη ναυπήγηση των φρεγατών.

Πάντως αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ολλανδούς, οι οποίοι κατέθεσαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά ο ίδιος όμιλος τρέχει το project κατασκευής φρεγατών για λογαριασμό της Τουρκίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη