16 Σεπ 2021

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας τον Οκτώβριο για τη νέα 5ετή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις - Πολιτικές διαβουλεύσεις και μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας


Νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, την δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια, υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου 2021, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαΐωάννου.

Με τη νέα συμφωνία, όπως είχε επισημάνει το Law&Order, ανατρέπεται το υφιστάμενο εδώ και τρεις δεκαετίες καθεστώς που διέπει τις αμερικανικές βάσεις και στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα η συμφωνία ανανεωνόταν ετησίως, ενώ στο εξής θα είναι πενταετούς διάρκειας.

«Πάρα πολύ θετική» η Αθήνα

Η αμερικανική πλευρά, όπως είναι γνωστό και επιβεβαίωσε ο Α. Παπαϊωάννου, ζητούσε πενταετή διάρκεια. Κάτι που, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ θετικά, με την προοπτική να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα».

Ο ίδιος, επίσης, απέπεμψε στην -προ ημερών- σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει πενταετή συμφωνία.

«Στις 14 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου -είπε ο Α. Παπαϊωάννου- αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών για να υπογράψει την ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ». Στο μεταξύ, «συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Το αγκάθι των εγγυήσεων

Ωστόσο, παρά τις τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η αμερικανική πλευρά έχει δεχθεί να παράσχει «εγγυήσεις προστασίας» της Ελλάδας, όπως πολλάκις έχουν διαρρεύσει κυβερνητικοί κύκλοι ότι ζητάει η Αθήνα από την Ουάσιγκτον.

Να σημειωθεί ότι στο προοίμιο της συμφωνίας του Ιουλίου του 1990, οι ΗΠΑ δεσμεύονταν ότι θα παρείχαν «εγγυήσεις» ασφάλειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, με τη νέα συμφωνία, η Ελλάδα θα παράσχει επιπλέον «διευκολύνσεις» στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη, η Σκύρος, η Καβάλα, κ.α..

ΗΠΑ-Τουρκία

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκινούν «πολιτικές διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ».

Ειδικότερα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης, Σεντάτ Ονάλ (Sedat Önal) θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2021 και θα συναντηθεί με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντυ Σέρμαν (Wendy Sherman) και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ (Victoria Nuland). Οι διμερείς σχέσεις, τα περιφερειακά ζητήματα και οι διεθνείς εξελίξεις πρόκειται να συζητηθούν στο πλαίσιο των περιεκτικών πολιτικών διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν ανάμεσα στις αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».

Η υφυπουργός

Η Β. Νούλαντ είναι γνωστή στην Ελλάδα, αφού έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις ελληνικές και κυρίως τις κυπριακές υποθέσεις, ενώ, κατά πληροφορίες, φέρεται να ήταν το πρόσωπο που πίεζε για «εδώ και τώρα» επίλυση του Κυπριακού, όταν επί Ομπάμα ήταν υφυπουργός Εξωτερικών.

Φημολογείται έντονα, επίσης, ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, διαθέτει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας μαζί της. Οι δυο τους, άλλωστε, το 2014, είχαν χειριστεί το «ουκρανικό ζήτημα», και εμφανίζονταν στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου να μοιράζουν φαγητό στους διαδηλωτές, οι οποίοι ανέτρεψαν τον τότε φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Ο Τζ. Πάιατ ήταν τότε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Πηγή: lawandorder.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη